2020. február 20. csütörtök Aladár, Álmos

Hírek - Agrárpénzek

Újabb tízmilliárdok az öntözés fejlesztésére

Több tízmilliárd forintnyi új forrást különít el a kormány öntözésfejlesztésre a 2020-2030 közötti időszakra korábban megszavazott, 17 milliárd forintos éves kereten felül. A napokban megjelent kormányhatározatban konkrét feladatokat jelöltek meg, amelyekre az új összeget fel lehet használni.
 
 

A napokban jelent meg az a kormányhatározat, amely többletforrásokat biztosít az öntözési célokat szolgáló feladatokra és fejlesztésekre - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Eszerint félmilliárd forint többletforrásból jöhet létre az öntözési ügynökség, valamint a rá vonatkozó és az önkéntes termelői öntözési közösségek működését ösztönző részletes szakmai koncepció. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Csaknem 34 milliárd forint jut az infrastrukturális-, eszköz- és humánerőforrás-hiány feloldására, míg 600 millió forintból az állami főműveket és a mezőgazdasági földterületek között elhelyezkedő helyi érdekeltségű közcélú vízilétesítményeket mérik fel. Emellett további feladatként határozták meg az állami tulajdonban lévő, öntözési célra felhasználható vízgazdálkodási rendszerek között található, nem állami tulajdonú csatornaszakaszok felmérését is. Ezen kivül megvizsgálják azt is, hogy beépíthető-e önálló pillérként az aszálykár-elhárítási rendszer a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerbe.

Mintegy 300 millió forint többletforrásból megvizsgálják annak a lehetőségét is, hogy kialakítható-e Szarvason egy öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és egy képzési központ a Szent István Egyetem és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ együttműködésében. Ezeken túl jut forrás a mezőgazdasági vízgazdálkodási képzés és ösztöndíjas program kidolgozására, valamint a talaj- és vízgazdálkodási kutatási és innovációs tématerület támogathatóságának megvizsgálásra is. Az előirányzott feladatok végrehajtásának határideje 2019 első fele. 

A 2017 végén megjelent öntözésfejlesztési Stratégia megalkotásáról szóló kormányhatározat előírta többek közt az öntözési kataszter készítését. Annak részeként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a felszíni vízzel jelenleg kielégíthető hatásterületen végzett el vízigény-felmérést, amely során a gazdálkodók közel 300 ezer hektár öntözésére jeleztek új igényt. Ehhez kapcsolódóan 2018 őszén jelent meg a hazai vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztésről szóló kormányhatározat, 17 milliárd forint éves kerettel a 2020-2030 közötti időszakra. Ez elsősorban a vízkeresleti oldal fejlesztését biztosítja, többek között közel száz beruházás előirányzásával és további feladatok meghatározásával. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu