2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Agrárpénzek

Vallott a magyar bank: ezek az agrárcégek utaznak leginkább az olcsó hitelekre

A vidéki cégek vannak többségben az NHP fix igénylések tekintetében, azon belül is Debrecen, Szeged és Pécs térségében a legaktívabbak a vállalkozások - derül ki a K&H Bank közleményéből. Az ágazatokat tekintve az agrár- és élelmiszeripari cégeknél volt a legnagyobb a dömping, ők képviselik ugyanis a szerződött összegek 65 százalékát.
 
 

A januárban indult Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) keretében a K&H Banknál szerződött hitelállomány április végén elérte a 14,4 milliárd forintot, a lízing esetében 3 milliárd forintot, amelyek mindösszesen közel 40 százalékánál már a folyósítás is megtörtént. A minimum 3 éves, maximum 10 éves futamidőre, kizárólag új beruházások finanszírozására igényelhető hitel-, illetve lízingügyletek között van olyan cég is, amelyik igénybe vette a maximális, 1 milliárd forintos keretet, jellemzően azonban 125 millió forint az átlagos igényelt hitelösszeg.

A bank eddigi tapasztalatai alapján az látszik, hogy az NHP fix igényléseket a vidéki térség dominanciája jellemzi, ezen belül is Debrecen, Szeged és Pécs térségében a legaktívabbak a cégek. Az ágazatokat tekintve kiugró az agrárszektor aktivitása, ugyanis az agrár- és élelmiszeripari cégek képviselik a szerződött összegek 65 százalékát. Ebben jelentős szerepet kapnak a gabonafélék termesztésével foglalkozó vállalkozások, de a hüvelyes növényekkel, olajos magvak termesztésével, növénytermesztési szolgáltatással, valamint baromfi- és sertéstenyésztés foglalkozó cégek is nagyobb számban szerepelnek – írja közleményében a K&H. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!