2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Hírek - Agrárpénzek

Versenyhivatalhoz fordult a gazda-érdekképviselet

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordult január 13-án az agrárpiaci rendtartásról szóló, a múlt évben módosított törvény megsértése miatt, mivel egyes mezőgazdasági integrátorok és termeltető cégek továbbra is kártérítésre, úgynevezett fedezetvásárlásra kötelezik a vis maiort jelentő gazdálkodókat – tájékoztat az Agroline.hu a csütörtöki sajtótájékoztatóról.
 
 

Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke elmondta, azért fordultak a GVH-hoz, hogy a versenyhivatal tartassa be a hatályban lévő jogszabályokat, ugyanis a levélben jelzett kereskedelmi és integrátori szervezetek törvénysértő módon visszaéltek és –élnek erőfölényükkel, továbbá tisztességtelen piaci magatartást tanúsítanak azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik természeti okok miatt nem tudnak, illetve nem tudtak szerződésben rögzített szállítási kötelezettségüknek eleget tenni.

Ez utóbbi vis maior helyzetnek minősül, mivel a gazdálkodók rajtuk kívül álló ok miatt nem tudták, illetve nem tudják teljesíteni a szerződést. Ezt a módosított agrárrendtartási törvény is kimondja.

Jakab kitért arra is: a gazdálkodóknak a kereskedelmi, illetve az integrátor cégek olyan leveleket postáznak, amelyben felszólítják őket arra, hogy a fedezetvásárlás költségeit térítsék meg cégeiknek. Ezt a Magosz elnöke a jó erkölcsbe ütköző ténykedésnek tartja.

Példaként említette, hogy százezer hektárról nem lehetett a mostoha időjárás miatt betakarítani a gabonát, illetve az olajos növényeket. Az integrátorok, illetve a kereskedelmi cégek pedig mintegy 50 milliárd forintot követelnek összességében a gazdálkodóktól.

A Magosz elnöke beszélt arról is, hogy az idei termés biztonsága érdekében minden szükséges intézkedést meg kell hozni azért, hogy a belvizes területek nagysága drasztikusan csökkenjen. Jelenleg mintegy 360 ezer hektárt borít belvíz, és mintegy 640 ezer hektár annyira átázott terület, hogy azon mezőgazdasági munkákat nem lehet végezni – közölte a Magosz elnöke. Jelezte egyben azt is, hogy Magyarországon az ország ellátására szükséges kenyérgabona-mennyiség rendelkezésre áll, ám szerinte szükséges a fokozott ellenőrzés annak érdekében, hogy ez így is maradjon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu