Csányi Sándor az OTP-től vett nagyon fontos részvényeket

agrarszektor.hu
Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató idén alapított három agrárcégének értékesítette az OTP Bank a legnagyobb agrárintegrátori vállalatnak számító nádudvari KITE Zrt. 46,69 százalékos közvetett kisebbségi tulajdoni hányadát. Így lényegében Csányi Sándor vált a KITE Zrt. egyedüli tulajdonosává, mivel cégei révén a többségi pakettet már az ősszel megvásárolta Guba Sándor addigi tulajdonostól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárintegrátor Kft.-nek, az Agrárspektrum Kft.-nek és az Agrochain Kft.-nek értékesítette az OTP Bank azt a 46,69 százalékos közvetett kisebbségi tulajdoni részesedést, amelyet a nádudvari KITE Zrt.-ben birtokolt - közölte az agrárszektor.hu-val a pénzintézet kommunikációs osztálya. A tranzakciót a bank igazgatóságának előzetes jóváhagyásával hajtották végre, illetve jelentették be a napokban.

A mostani adásvétel azt jelenti, hogy lényegében Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató vált a KITE Zrt. egyedüli tulajdonosává. Az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. ugyanis az ő tulajdonában áll, és az események tanúsága szerint e cégeket főként azért hozta létre, hogy a KITE-t felvásárolja.

E három társaság már az ősszel megszerezte a KITE többségi részesedését, miután részvény-átruházási és üzletrész-adásvételi szerződést kötött Guba Sándor addigi többségi tulajdonossal, és a tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta. Guba Sándor 2013-ban vált a KITE tulajdonosává, miután a részvényeket egy személyben felvásárolta a Bige László milliárdos befektető tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. elől.

Mint ismert, ma a KITE Zrt. számít a legnagyobb hazai agrárintegrátori vállalatnak. A cég hatalmas mezőgazdasági ügyfélkörrel, integrált mezőgazdasági területtel és országos infrastruktúrával bír, tavalyi árbevétele pedig meghaladta a 235 milliárd forintot.

Az OTP Bank Nyrt. a Guba-féle cégfelvásárlás után stratégiai megállapodást kötött a KITE Zrt.-vel, majd 2014. február 28-án azt is bejelentette, hogy az Inga Kettő Kft., az Összehangoló Kft., a Stabilizáló Kft. és a Bank Center No. 1. Kft. nevű cégeken keresztül 46,69 százalékos közvetett tulajdoni részesedést szerzett a KITE-ben. Ezt a tulajdonrészt értékesítette most a bank.

2014-ben azonban az OTP Bank még alig vett részt a KITE finanszírozásában, amely összességében 50 milliárd forintos éves hitelkerettel működik. Az OTP éppen az idén döntött úgy, hogy több mint tízmilliárd forintra növeli KITE-nek nyújtott saját hitelkeretét, az OTP csoporthoz tartozó Merkantil Bank Zrt. pedig a nádudvari cég gépkereskedelmi finanszírozásában vállalt szerepet.

A KITE idei hitelezésében az OTP Bank mellett az MKB Bank, az ING Bank, a Raiffeisen Bank és a Commerzbank vett részt. Egyelőre nem tudni, hogy az OTP Bank kisebbségi tulajdonosi részesdésének értékesítése miként befolyásolja majd a pénzintézet KITE-s hitelkihelyezéseit.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?