Ilyen még nem volt: Lázár durván támadja Fazekas hivatalát

agrarszektor.hu
Érdemben át kell alakítani az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat kifizető Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH), mert "nem a magyar gazdák érdekeit védi, hanem az Európai Unió pénzét védi a magyar gazdáktól" - sajtóhírek szerint ezt a kirohanást intézte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy lakossági fórumon a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó MVH ellen. A közelmúltbeli nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy a Lázár-féle intézményátalakítási tervek konfliktust okoznak Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Lázár János között. Ráadásul a Miniszterelnökséget vezető miniszter éppen azután állt elő az átszervezési elképzelésekkel, hogy az MVH tavaly rekordnagyságú összeget, 800 milliárd forintot fizetett ki a hazai agrárpiaci szereplőknek, illetve "gazdabarát intézményi működési modellt" hirdetett meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"Az MVH nem a magyar gazdák érdekeit védi, hanem az MVH az Európai Unió pénzét védi a magyar gazdáktól" - jelentette ki Lázár János a HVG szerint egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. A miniszter az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások akkreditált kifizető ügynökségeként működő MVH-val szemben annak kapcsán fogalmazott meg éles kritikát, hogy egy gazdálkodó a fórumon panaszkodott benyújtott pályázatának MVH-s elbírálásáról.

Lázár János szerint az MVH-t érdemben át kell alakítani, "tartozzon a minisztériumhoz vagy tartozzon máshova, de az önállósága nem maradhat meg". A hivatal ma önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezetként a Földművelésügyi Minisztérium (FM) költségvetési fejezetén belül szerepel és a földművelésügyi miniszter irányítása alatt áll. A vidékfejlesztési ügyek viszont 2014 óta nem az FM, hanem a Miniszterelnökség kompetenciájába tartoznak, vagyis a vidékfejlesztési támogatásoknál az FM helyett a Miniszterelnökség tölti be az úgynevezett irányító hatósági feladatokat.

 

Először a közelmúltbeli kormányinfós sajtótájékoztatón beszélt Lázár János arról, hogy a számos állami intézményt érintő, bürokráciacsökkentő csomag részeként az MVH-nak a megyei kormányhivatalok részévé kellene válnia. E drasztikus átszervezés azonban - állítják agrárszakértők - azzal járna, hogy fél évtől két évig tartó, új uniós akkreditációs folyamatot kellene beindítani, amelynek ideje alatt semmilyen agrár- és vidékfejlesztési forrást nem lehetne kifizetni Magyarországon, tehát a gazdálkodók nem jutnának támogatásokhoz.

Nagyon valószínű, hogy az MVH-ra, illetve több más jelentős agrárintézményre is vonatkozó bejelentés konfliktust okoz Fazekas Sándor és Lázár János között. Ezt támasztja alá, hogy az agrárminiszter egy közelmúltbeli nyilatkozatában "finoman" bírálta a Miniszterelnökséget a magyar Vidékfejlesztési Program új pályázati felhívásainak késlekedése miatt. Szerinte uganis a gazdák jogos elvárása, hogy ezek a pályázatok minél hamarabb megjelenjenek.

Konfliktusforrásként szolgálhat, hogy Lázár János most olyan pillanatban támadta meg az MVH-t, amikor a körülbelül 1800 főt foglalkoztató hivatal jó eredményeket tud felmutatni. Az elmúlt évben például rekordösszeget, 800 milliárd forintot fizetett ki, illetve a korábban feltárt visszaélések után szintén tavaly hirdette meg a "tiszta kezek és bevarrt zsebek" mottójú programját.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?