2024. július 27. szombat Olga, Liliána
A napraforgó termésbiztonsága =  nyereségbiztonsága

A napraforgó termésbiztonsága = nyereségbiztonsága (x)

PR
A szántóföldi növények termesztésében, így a napraforgó esetében is végre szakmai alapon működő támogatási rendszer lép idén életbe, végre! 1-2 évtizede már a termőtalaj erre vár, pedig a termőtalaj újraélesztésével foglalkozó szakemberek régóta mondták, mondják és mindig is mondani fogják!

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar alapja a TERMŐTALAJ!

Egyben a napraforgó-termesztés alapja is! Amint sokan elszenvedték a 2022 szárazságát, nagy kérdés, hogy elgondolkoztak-e azon, hogy miként tovább, illetve meghozták-e a legfontosabb döntéseket, jelentős szemléletváltással a saját zsebük érdekében is, aminek egyetlen alapbiztosítéka a termőtalaj.

Már a mostani tavasz, a vegetáció első fele meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

2 dolog egészen biztos:

1.: Már most tavasszal érdemes egy olyan talajbaktérium készítményt használni, amelyben hatékony nitrogénkötő törzsek vannak. Ilyen a BactoFil termékcsalád, amely több mint 22 éve van jelen a hazai piacon és a hatékonyságát közel 2 millió hektáros felhasználási tapasztalat igazolja. A BactoFil termékek megfelelő használatával, csak nitrogén esetében, a növény- és talaj­adottságoktól függően hektáronként évi 55–80 kg hatóanyaggal lehet számolni, ami jelentős műtrágya- és nagyon jelentős költségmegtakarítást jelent.

A BactoFil termékek egyes törzsei ugyanis a talajba kerülve gyorsan szaporodnak és életük során a talajban lévő levegőből N-atomokat építenek a sejtjükbe. Az elpusztult baktériumsejtekből pedig a növény sokkal könnyebben képes felvenni a nitrogént, mint a csapadékkal a talajba oldódó műtrágyából.

2.: Érdemes kicsit számolni: mennyibe kerül 1 ha kezelése valamelyik BactoFil készítménnyel?

Mennyibe kerül 60 kg nitrogén- és 35-35 kg foszfor-, illetve kálium hatóanyag, amellyel bizonyosan számolni lehet a BactoFil kijuttatása esetén? Fontos tudni, hogy a műtrágyával kijuttatott nitrogén egy része elillan a levegőbe, a többi pedig a szerencsén múlik. Optimális csapadékviszonyok mellett optimális növénytápláló hatás várható. Túl sok csapadék esetén a nitrogén egy része a mélyebb talajrétegbe mosódik, míg szárazságban a nitrogénmű­trágya többet árt, mint használ.

Idén is a nagytányéros technológia a divat! BactoFil® Napraforgó talajoltás

A napraforgó-termesztésében mindig a gyorsaság, a kellő időben elvégzett agrotechnikai beavatkozásokon múlik a siker, legyen szó a vetésről vagy a gyomirtásról. A növény számára a gyors kezdeti fejlődés is nagyon fontos, hiszen a sorok záródásával ugrásszerűen javul az állomány gyomelnyomó képessége, s a szántóföldi növények közül a legjobban reagál a talajoltásra.

A talajoltó kombinációnk alkalmazása tovább növeli a hatékonyságot. Különösen fontos az egészségesebb gyökérzónát biztosító  TrichoMAX® hatása.

BactoFil® Napraforgó

  • Hormontermelésével támogatja a gyökeresedést és a gyors kezdeti fejlődést,
  • tápanyag-mobilizáló hatása biztosítja a lekötött elemek, pl. foszforoldatba kerülését és felvételét,
  • biokontroll hatásukkal biztosítják a gyökérzóna higiéniáját, segítik a kórokozók távoltartását,
  • további tápanyagokat biztosítanak a nitrogénkötés és a szerves anyagok mineralizálásának segítségével.

TrichoMAX®  hiperparazita gomba

  • Erőteljes szerves savai a tápanyagok mobilizálásában játszanak fontos szerepet,
  • enzimeik a nehezen bomló szerves anyagokból tárják fel a különféle tápelemeket,
  • biokontroll hatásuk a fitopatogén (azaz a növényeket megbetegíteni képes) szervezeteket tartják távol a napraforgótól.

Az AGRO.bio Demo Farm gazdaságainál végzett vizsgálatainkban a TrichoMAX® hiperparazita gomba hatóanyaga és a BactoFil® Napraforgó baktériumai jól kiegészítve egymás hatását, jelentősen növelték az egyes növényi paraméterek értékeit. Vizsgálataink azt mutatták, hogy a vegetáció során 107–109%-os mértékben javult a növények biomassza (gyökér- és zöldtömeg) termelése, és a gazdaságok szakemberei ugyanennyivel mértek magasabb terméshozamot a kezelt területeken.

A BactoFil® Napraforgó + TrichoMAX® talajoltás hatására a gyökértömeg 9%-kal, a zöldtömeg 7%-kal, a termés 8%-kal volt nagyobb.

 
 

Daoda Zoltán, szakmai igazgató

agrobio.hu
Facebook
YouTube

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31