A napraforgó termésbiztonsága =  nyereségbiztonsága

A napraforgó termésbiztonsága = nyereségbiztonsága (x)

PR
A szántóföldi növények termesztésében, így a napraforgó esetében is végre szakmai alapon működő támogatási rendszer lép idén életbe, végre! 1-2 évtizede már a termőtalaj erre vár, pedig a termőtalaj újraélesztésével foglalkozó szakemberek régóta mondták, mondják és mindig is mondani fogják!

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar alapja a TERMŐTALAJ!

Egyben a napraforgó-termesztés alapja is! Amint sokan elszenvedték a 2022 szárazságát, nagy kérdés, hogy elgondolkoztak-e azon, hogy miként tovább, illetve meghozták-e a legfontosabb döntéseket, jelentős szemléletváltással a saját zsebük érdekében is, aminek egyetlen alapbiztosítéka a termőtalaj.

Már a mostani tavasz, a vegetáció első fele meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

2 dolog egészen biztos:

1.: Már most tavasszal érdemes egy olyan talajbaktérium készítményt használni, amelyben hatékony nitrogénkötő törzsek vannak. Ilyen a BactoFil termékcsalád, amely több mint 22 éve van jelen a hazai piacon és a hatékonyságát közel 2 millió hektáros felhasználási tapasztalat igazolja. A BactoFil termékek megfelelő használatával, csak nitrogén esetében, a növény- és talaj­adottságoktól függően hektáronként évi 55–80 kg hatóanyaggal lehet számolni, ami jelentős műtrágya- és nagyon jelentős költségmegtakarítást jelent.

A BactoFil termékek egyes törzsei ugyanis a talajba kerülve gyorsan szaporodnak és életük során a talajban lévő levegőből N-atomokat építenek a sejtjükbe. Az elpusztult baktériumsejtekből pedig a növény sokkal könnyebben képes felvenni a nitrogént, mint a csapadékkal a talajba oldódó műtrágyából.

2.: Érdemes kicsit számolni: mennyibe kerül 1 ha kezelése valamelyik BactoFil készítménnyel?

Mennyibe kerül 60 kg nitrogén- és 35-35 kg foszfor-, illetve kálium hatóanyag, amellyel bizonyosan számolni lehet a BactoFil kijuttatása esetén? Fontos tudni, hogy a műtrágyával kijuttatott nitrogén egy része elillan a levegőbe, a többi pedig a szerencsén múlik. Optimális csapadékviszonyok mellett optimális növénytápláló hatás várható. Túl sok csapadék esetén a nitrogén egy része a mélyebb talajrétegbe mosódik, míg szárazságban a nitrogénmű­trágya többet árt, mint használ.

Idén is a nagytányéros technológia a divat! BactoFil® Napraforgó talajoltás

A napraforgó-termesztésében mindig a gyorsaság, a kellő időben elvégzett agrotechnikai beavatkozásokon múlik a siker, legyen szó a vetésről vagy a gyomirtásról. A növény számára a gyors kezdeti fejlődés is nagyon fontos, hiszen a sorok záródásával ugrásszerűen javul az állomány gyomelnyomó képessége, s a szántóföldi növények közül a legjobban reagál a talajoltásra.

A talajoltó kombinációnk alkalmazása tovább növeli a hatékonyságot. Különösen fontos az egészségesebb gyökérzónát biztosító  TrichoMAX® hatása.

BactoFil® Napraforgó

  • Hormontermelésével támogatja a gyökeresedést és a gyors kezdeti fejlődést,
  • tápanyag-mobilizáló hatása biztosítja a lekötött elemek, pl. foszforoldatba kerülését és felvételét,
  • biokontroll hatásukkal biztosítják a gyökérzóna higiéniáját, segítik a kórokozók távoltartását,
  • további tápanyagokat biztosítanak a nitrogénkötés és a szerves anyagok mineralizálásának segítségével.

TrichoMAX®  hiperparazita gomba

  • Erőteljes szerves savai a tápanyagok mobilizálásában játszanak fontos szerepet,
  • enzimeik a nehezen bomló szerves anyagokból tárják fel a különféle tápelemeket,
  • biokontroll hatásuk a fitopatogén (azaz a növényeket megbetegíteni képes) szervezeteket tartják távol a napraforgótól.

Az AGRO.bio Demo Farm gazdaságainál végzett vizsgálatainkban a TrichoMAX® hiperparazita gomba hatóanyaga és a BactoFil® Napraforgó baktériumai jól kiegészítve egymás hatását, jelentősen növelték az egyes növényi paraméterek értékeit. Vizsgálataink azt mutatták, hogy a vegetáció során 107–109%-os mértékben javult a növények biomassza (gyökér- és zöldtömeg) termelése, és a gazdaságok szakemberei ugyanennyivel mértek magasabb terméshozamot a kezelt területeken.

A BactoFil® Napraforgó + TrichoMAX® talajoltás hatására a gyökértömeg 9%-kal, a zöldtömeg 7%-kal, a termés 8%-kal volt nagyobb.

 
 

Daoda Zoltán, szakmai igazgató

agrobio.hu
Facebook
YouTube

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?