Heti fókusz Plusz: A termelőket támogató digitális programok fókuszában a technológiai elemek finomhangolása

Heti fókusz Plusz: A termelőket támogató digitális programok fókuszában a technológiai elemek finomhangolása (x)

PR
Az egyre több lehetőséggel bővülő myKWS programot Molnár Dániel, a Bayer FieldView rendszerét a digitalizáció és növényélettan összefüggésében Hajdu Attila mutatja be.
 
 
  Hajdu Attila Molnár Dániel  
  Bayer Crop Science KWS  

 

Hajdu Attila

Bayer Crop Science

 

A Bayer a termelők támogatására vezette be agronómiai döntést segítő szoftverét a FieldView-t 2020-ban. Ezen szoftverben a termelő partnerek önálló döntéseket hozhatnak a saját adataik alapján, ahol kijuttatási terveket tudnak készíteni akár vetésre, tápanyagutánpótlásra, permetezésre. Komplex elemzéseket végezhetnek, felhasználva az automatikusan rendelkezésre álló vegetációs indexeket, biomassza adatokat egy rendkívül felhasználóbarát szoftverben. A rendszer minden ISOBUS-os géppel kompatibilis mind az adatok exportálását, mind az adatok importálását tekintve, márka és típustól függetlenül.

Multi – Layer elemzés és kijuttatási tervek:

Miután az adataink egy közös felületen elérhetőek (vegetációs térképek, Domborzat, vetés, kijuttatások, hozamtérképek, drón felvételek, stb), lehetőségünk nyílik több- és különböző adatrétegek alapján elkészítenünk technológiai kijuttatási terveinket….amennyiben a területünk heterogenitása ezt indokolja. A Bayer FieldView rendszerében akár automatikus zónázással is algoritmikus alapokra helyezett filterezéssel borzasztó felhasználó módon készíthetjük el kijuttatási terveinket legyen szó vetésről, tápanyagutánpótlásról, vagy növényvédelemről, kiegészítve helyismereteinkkel.

A dekákból lesznek a tonnák:

Legyen szó bármilyen gépről, szenzorról, szoftverről, soha ne felejtsük el, hogy a növény igényeit kell kiszolgálnunk. Minden technológiai beavatkozásunkra, vagy annak hiányára, illetve környezeti adottságainkra a növény reagálni fog. Itt nagyon szoros növényélettani összefüggéseket figyelhetünk meg, aminek következtében azon egyedi genetikai tulajdonságok felértékelődnek, amik a tradícionális növénytermesztés kereteibe még „bele fértek” – főleg egy viszonylagos kiegyenlített klíma mellett. Ahhoz, hogy a táblánk adottságait kiaknázva üzemi szinten profitábilisek maradjunk, le kell mennünk az egyedi produktum irányába és az adottságainknak, technológiai fegyelmünknek megfelelő, átgondolt inputanyag pozícionálást alkalmaznunk.

Területpotenciál – vegetáció:

Ahogyan a területünk terméspotenciálja változik, technológiánkban is ezt lekövetve kell alkalmazkodnunk, viszont minden beavatkozás hatást vált ki növényeinkből. Például kukorica esetében a magasabb terméspotenciállal rendelkező területeinken több az elérhető víz és a rendelkezésre álló tápanyag, ennek megfelelően magasabb tőszámot alkalmazhatunk az egységre vetített nagyobb kihozatal érdekében. Érdemes figyelembe venni viszont, hogy a növények ilyen esetben versengeni fognak egymással a fényért. Ennek megfelelően a növényeink magasabbra nőhetnek, magasabban lesz a csőeredés, a növény súlypontja is magasabbra helyeződhet. Ilyen körülmények között olyan hibridet válasszunk (vagy fajtát), amelynek kifejezetten erős a szára és gyökere.

(Forrás: Bayer Hungária saját kísérleti eredmények)
(Forrás: Bayer Hungária saját kísérleti eredmények)

A tőszámmal kapcsolatban érdemes figyelemmel lennünk a csőtípusra. Vanna olyan hibridek, fajták, fajok, melyek genetikai „terméskompenzációs” képességgel rendelkeznek, illetve amelyeknél a generatív szervek (kukorica esetében csőhossz) fix reakciókat mutatnak. A gazdálkodásunkban mindkettőnek helye és funkciója van, csak megfelelően kell őket pozícionálnunk.

 
(Forrás: Bayer Hungária saját adatok)
(Forrás: Bayer Hungária saját adatok)
 
  • Szűkebb szélsőértékek mellett változó „heterogén” területeken a táblánk adottságainak minimális változásait, valamint az esetlegesen elavult, pontatlanabb vetőgépünk hibáit a flexibilis adottságú növények képesek bekompenzálni, míg
  • A szélsőségesebben változó adottságokkal rendelkező területeken egy fix adottságú növénnyel érhetünk el nagyobb sikereket.

Az is előfordulhat, hogy az egyes termésszinteken ugyanazon hibrid eltérő csőtípusként viselkedik.

Növényvédelem:

Mára számos olyan példa fellelhető a térinformatikai alapokra helyezett növénytermesztésben a növényvédelmi beavatkozásokkal kapcsolatban, ahol termés- és profittöbbletet tudunk elérni. Gondolhatunk többek között a tarlókezelésre biomassza adatok alapján, vagy akár a biomassza alapú repce őszi- tavaszi regulátorozására.

Itt is fontos, hogy rendelkezzünk termékismerettel, hiszen például szervesanyag tekintetében szélsőségesen változó területen azonos dózisban kijuttatott pre-emergens gyomírtás is aggályos lehet. Mint az köztudott, egyes alap gyomírtószerek hasznosulása és lebomlása a talaj szervesanyag készletével szorosan korrelál. Extrém alacsony szervesanyag tartalom mellett ugyanazon dózis a kultúrnövényünkre toxikus lehet, míg magas szervesanyag mellett lekötődik, nem fejti ki a várt hatást.

 
(Forrás: Bayer Ukrajna)
(Forrás: Bayer Ukrajna)
 

…és ez csupán néhány példa gondolatébresztőnek.

A termékek pozícionálására tehát célszerű nagyobb gondot fordítanunk, mint eddig tettük. Akár tradicionális, akár digitalizált növénytermesztést folytatunk. Ehhez elengedhetetlen a potenciál zónák hiteles mérések alapján történő meghatározása, illetve a pontos termékismeret.

A Bayer mindkét esetben tud segíteni, keressen bennünket bizalommal.

www.agro.bayer.co.hu

 

Molnár Dániel

KWS

 

A KWS Magyarország Kft. a folyamatosan fejlődő modern kukoricahibridek, illetve kiválóan felkészült szaktanácsadó kollégák mellett, egyre több lehetőséget biztosító digitális megoldásokkal, szolgáltatásokkal is igyekszik támogatni partnereit, melyek számítógépről és mobil applikációról egyaránt elérhetőek. 

Növénykultúránkként, minden szezonra különböző eszközökkel nyújtunk szolgáltatást termelőinknek a precíziós gazdálkodáshoz, illetve egyéb digitális tartalmakkal igyekszünk segíteni, hogy az adott táblákról a maximumot takaríthassák be. A myKWS-ben található szolgáltatások egy része a távérzékelésen alapszik. Ilyen a Tábla Vitalitás Ellenőrző, amely minden növénykultúra esetében elérhető, műhold alapú szolgáltatásunk. A gazdálkodó, regisztrációt követően saját táblájának virtuális megfelelőjét létrehozhatja a myKWS portálon keresztül, akár mobiltelefonos applikációval, akár számítógépen (a táblák létrehozhatóak kézi rajzolással, vagy már meglévő „shape” fájlok feltöltésével). Ezt követően a rendszer néhány órán belül heti szintű műholdképek elérését teszi lehetővé, amiken keresztül ellenőrizhető a tábla vitalitás alakulása. Hasonlóan műholdképek analízisén alapszik a Zoning eszköz (50ha-ig ingyenesen elérhető minden felhasználó számára), amely alkalmazás lényege, hogy a területet menedzsment zónákra osztja fel a tábla heterogenitása szerint. Ezeket a zónákat 5 évre visszamenő műholdfelvételek analízise, adatmodellezése alapján hozza létre a rendszer, és különböző színekkel megjelölve határolja el egymástól (nagyon alacsony terméspotenciáltól a nagyon magas terméspotenciálig). Menedzsment zónák elhatárolásával készül a Differenciált tőszám kalkulátor szolgáltatás is, amely a korábban említett módszerrel létrehoz egy vetési zónatérképet, különböző tőszám javaslatokkal az adott zónákra vonatkozóan. Ez a térkép a termelő számára jó alapot kínál, hogy az egyéb meglévő információk (tápanyagellátottság, hozamtérkép, további észrevételek stb.) alapján utólagos szerkesztéssel létrehozza a végső, differenciált tőszámú vetési térképet. Amennyiben elkészült a térkép, csak ki kell exportálni az üzemeltető által használt rendszernek/gépnek megfelelő fájlformátumba, majd feltölteni azt a vetésvezérlő monitorba. 

Digital4Cast a Drón alapú szolgáltatásunk. 2018-ban kezdtük el a Drón programunkat, az első évben kukorica növények tőszámlálását végeztük el a partnereinknek, de ez az évek során folyamatosan fejlődött, mostanra már minden általunk forgalmazott növénykultúrában végzünk felméréseket, és szinte minden fenológiai állapotra ajánlunk különböző analíziseket.  

Megújult szolgáltatás és Drón flotta. A 2023/24-es év több újítást is hozott a Digital4Cast programba. Az Idei évtől a repülések tervezésétől az analízisek kiértékeléséig a folyamat teljesen nyomon követhető a myKWS platformon, amely a következők szerint néz ki: 

  1. A felhasználó bejelöli az átrepülni kívánt táblát a rendszerben (myKWS), erről mi értesítést kapunk.  
  2. A helyi szaktanácsadó kollégánk felveszi a kapcsolatot a termelővel. 
  3. Elvégezzük a repülést.  
  4. A felmérésről kapott ortomozaik képeket egy KWS partner cég, az Agremo elemzi és értékeli a kért analízis programnak megfelelően.  
  5. Amint az elemzés elkészült, a termelő myKWS felhasználói profilján hozzáférhet az eredményekhez, és akár egyedül, akár szaktanácsadó kollégánk segítségével közösen értékelhetik azokat.  

További újdonság, hogy a 2023-as évben bővítettük flottánkat. Minden régióban elérhető egy DJI Phantom 4 PRO típusú RGB kamerával felszerelt, illetve országosan egy DJI Mavic3M típusú, multispektrális kamarával rendelkező drón, amely segítségével olyan további információk kinyerésére van lehetőség, amelyeket az emberi szem vagy a szabványos ipari kamerák nem tudnak megadni. Az idei évben újabb drónnal bővítjük a flottánkat, hogy az ország bármely pontjára időben odaérhessünk a kellő segítséget megadni partnereink számára.

www.kws.com/hu/hu/

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?