Fontos négyest mutatott be  a 2024-es AgrárgépShow rendezvényen a KITE

Fontos négyest mutatott be a 2024-es AgrárgépShow rendezvényen a KITE (x)

PR
A KITE Zrt. Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátoraként több mint 50 éve elkötelezett az innovatív technológiák elterjesztésében a terméshozam maximalizálása és a fenntartható gazdálkodás megvalósítása érdekében. Az újdonságok bemutatásának első színtere az idei évben is a budapesti AgrárgépShow volt, ahol izgalmas megoldásokat láthattunk a Hungexpo F pavilonjában.

Cikkünkben a John Deere önjáró szecskázók, a John Deere 612R See & Spray permetezőgép, a SIP AIR 900 T ROBUST vontatott rendképző, valamint a Kramer rakodók bővebb információit foglaltuk össze.

A gépek között újdonságként mutatkoztak be a német Kramer rakodók, melyek ez év januárjától találhatók meg a KITE kínálatában. A látogatók megismerhették a tavaly Európa-szerte elsőként a vállalatnál debütáló John Deere See & Spray gyomfelismerés-alapú permetezőt, melyet az AgrárgépShow zsűribizottsága Gépesítés kategóriában Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjban részesített.nA 3000 m2-es kiállítótérben további nemzetközi márkák is helyet kaptak, köztük a John Deere, a Köckerling, az Orthman, a SIP, a Rauch, a Joskin, a J&M, valamint a Furrier, a Pellenc és a Tow and Blow termékei.

A John Deere önjáró szecskázók

A John Deere önjáró szecskázógépek 8000-es és 9000-es sorozatának 9 típusa áll rendelkezésre a különböző állattenyésztő gazdaságok és bérvállalkozók számára 400–970 lóerő közötti teljesítménnyel. A kiállításon a legnagyobb, 970 lóerő névleges teljesítményű típus, a 9900-as képviselte a John Deere önjáró szecskázóit egy 12 soros, 9 méteres munkaszélességű Kemper 490-es adapterrel.

A gép erőforrása egy V12-es 24 literes Liebherr motor, mely alacsony, 1800 1/min névleges motorfordulatszámon adja le teljesítményét, ezzel hatékonyabb üzemanyag-felhasználást és hosszabb szervizintervallumot biztosít. Mindegyik John Deere önjáró szecskázó lelke a ProStream anyagáramlást biztosító szecskázó-anyagtovábbító rendszer. A 670 milliméter átmérőjű szecskázódob különböző takarmányfélékhez és szecskahossztartományhoz adaptálható. A fokozatmentes szecskahosszállítás a fülkéből elvégezhető egy adott tartományon belül, melyet a hidrosztatikus meghajtású etetőhengerek fordulatszám-állítása biztosít.

A szemroppantó hengerekből 2 változat áll rendelkezésre attól függően, hogy milyen minőségű takarmány előállítása a cél, illetve mekkora teljesítményű a szecskázó. A Premium KP az alapkivitel része, míg az XStream KP szemroppantó a professzionális felhasználóknak készült. A takarmány erjedésének elősegítéséhez minden járva szecskázó tartozéka az erjesztőanyag-befecskendező rendszer.

A kifejezetten nagy hozamú, 3,5 méter magasság feletti silókukorica- és silócirok-állományok betakarítására a 400 Plus sorozatú Kemper adaptereket kínálják. Munkaszélességük 4,5-től 9 méterig terjed, mellyel biztosítható a legnagyobb silózók leterhelése is. Az adaptercsalád hidraulikusan a fülkéből összecsukható, ennek köszönhetően kompakt szállítási méretekkel rendelkezik, mely megkönnyíti a táblák közti átvonulást.

A John Deere önjáró szecskázók tágas fül­kéjűek, kiváló rálátással a betakarító adapterekre és körkörös kilátással a szállító járművekre, illetve a kidobótoronyra. Az integrált Command Center monitor mellé a gép felszerelhető egy univerzális 4640-as Green Star monitorral is, melyen számos precíziós gazdálkodási alkalmazás érhető el. Az AutoTrac automatikus kormányzás és az AutoTrac RowSense sorérzékelő maximális munkaszélességet és pontos sorkövetést biztosít a betakarítás során, míg az ActiveFill Control kamerák segítségével a szállító járművek pontos, automatikus feltöltését teszi lehetővé.

A 8000/9000-es sorozatú járva szecskázók opcióban hozammérővel is rendelkeznek, mely a kidobótoronyra felszerelhető HarvestLab szenzorral együtt teljes betakarítási dokumentációt készít, az AutoLoc opció pedig lehetőséget biztosít az automatikus szecskahossz-állításra is.

A John Deere 612R See & Spray permetezőgép

A See & Spray technológia „Select” szintje a színfelismerésen alapszik. A zöld különböző árnyalatait tudja megkülönböztetni a tarlótól és a talajtól.

A gyomfelismerő rendszernek három fő részegysége van. Az első a szórókereten méteres osztásban elhelyezett nagy felbontású kamerák rendszere. A második a képfelismerő és -feldolgozó rendszer, amely extrém gyorsasággal dolgozza fel a kamerák képét, és azonnal dönt a kijuttatás szükségességéről. Ez a nagy kapacitású adatfeldolgozást teszi lehetővé, hogy a gyomfelismerő funkció 18–20 km/h munkasebesség mellett is biztonsággal működik. A harmadik a vezérlés, ami az önjáró permetezők kartámaszba beépített kijelzőjén keresztül működtethető. Itt végezhető el a rendszer finomhangolása, meghatározható, milyen méretű gyomok esetén történjen kijuttatás, gyomfelismerés esetén mennyi fúvóka kapcsoljon be és milyen hosszan permetezze le az adott gyomnövényt. A gyomfelismerő rendszernek köszönhetően a vegyszermegtakarítás (gyomborítottságtól függően) akár 70–80 százalék is lehet. Emellett az önjáró permetezők hatékonysága és teljesítménye is javul, mivel egy töltéssel nagyobb területet tud lefújni a gép. A precíz permetlé-kijuttatást és az egyenletes cseppméretet az ExactApply névre hallgató pulzáló fúvókavezérlő rendszer egészíti ki. Ezzel a tábla minden egyes részén a kijuttatott cseppméret azonos lesz, a fúvókák szórásképe pedig ideális marad a munkasebességtől függetlenül, hogy a kijuttatott vegyszer a lehető leghatékonyabban tudjon felszívódni.

SIP AIR 900 T ROBUST vontatott rendképző

A rendképző előrelépést jelent a minőségi szálastakarmány-betakarítási technológiában. A szabadalmaztatott rugalmas felszedőegység, a gyorsítórotor és a szállítószalag kombinációja levegős és egyenletesen elosztott rendek kialakítását teszi lehetővé. A felszedő technológia célja, hogy megakadályozza az érzékeny levelek elvesztését, valamint a talaj, a homok és a kövek bejutását a rendekbe, így biztosítva a jó minőségű takarmányt.

A szegmentált, rugalmas felszedőegység kiváló alkalmazkodást tesz lehetővé, mivel íves vonalban követi a talajt. A kisebb átmérőjű rotorral ellátott felszedőegység biztosítja a takarmány egyenletes áramlását, turbulencia és a takarmány felhalmozódása nélkül a rendképző előtt. Ez megakadályozza a levélveszteséget és megőrzi a takarmányban lévő tápanyagokat. A hidro-pneumatikus felfüggesztés kiváló reakciókészséget és egyenletes talajnyomást biztosít, könnyen alkalmazkodik minden típusú terephez és talajadottsághoz.
A tarló épségét egyedülálló módon forgó csúszótalpak garantálják, amelyek egyúttal a beragadás nélküli munkavégzést is támogatják. A berendezés munkaszélessége oldalsó rendképzésnél 7, középső rendképzésénél 9 méter.

Kramer rakodógépek

A 2024-es AgrárgépShow-n 3 különböző munkaeszközzel 3 teleszkópos rakodó volt ott: a KT407, a KT457 és a KT559 típus.

A Kramer KT407 közepes méretű rakodó 4 tonnás maximális emelési kapacitással és 7 méteres emelési magassággal dolgozik. A 136 lóerő teljesítményű turbódízel motor biztosítja a szükséges erőt, míg a fokozatmentes hidrosztatikus sebességváltó kiváló komfortot és üzemanyag-fogyasztást garantál. A számos vonófejopció és a kétkörös légfék alkalmassá teszi a közúti vontatási feladatokra. A gépkezelőt több aktív támogatórendszer segíti, így a rakodási feladatok könnyebbé és gyorsabbá válhatnak. A Kramer KT457 a nagy alvázas kategóriát erősíti.

A robusztus alváz és a megerősített feszültségi pontok strapabíróvá és megbízhatóvá teszik ezt a teleszkópos rakodót. Erőforrása egy 136 lóerős dízelmotor, mely jó párost alkot a 140 l/perc teljesítményű változó térfogatkiszorítású hidraulikaszivattyúval.

A szériában elérhető Ecospeed hidrosztatikus sebességváltó 3 tartománnyal rendelkezik, és könnyedén éri el a maximális 40 km/h végsebességet. A maximális utazási sebesség elérésekor a motor fordulatszáma csökken, ezáltal az üzemanyag-fogyasztás és a zajszint is jelentősen mérséklődik. A különböző intelligens rendszerek az alapfelszereltség részét képezik. A légfék és a vonófej ennél a modellnél is elengedhetetlen opció. A joystick a légrugós ülésbe integrálva kapott helyet, így minden a kezelő kezére áll.

A Kramer KT559 maximális terhelése 5,5 tonna. A megerősített, két oldalról megtámasztott gém segítségével a 8750 milliméteres rakodási magasság is könnyedén elérhető. Erőforrása egy 4.1 literes, 156 lóerős dízelmotor. A súlyosabb rakományok nagyobb hidraulikus teljesítményt igényelnek, erről egy 187 l/perc teljesítményű változó térfogatkiszorítású hidraulikaszivattyú gondoskodik. Sebességváltója a továbbfejlesztett, nagyobb szállítási kapacitással rendelkező Ecospeed Pro, mely tovább tudja csökkenti a motor fordulatszámát vonulás közben. Az erősebb motor és nagyobb önsúly lehetővé teszi, hogy 20 tonna össztömegig biztonságosan és hivatalosan is alkalmas legyen a vontatásra.

 

 

www.kite.hu
Szerző: Csurja Zsolt
Képek forrása: KITE

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?