Üzenetek az FMC szakmai műhelyéből 2024-re

Üzenetek az FMC szakmai műhelyéből 2024-re (x)

PR
Pezsgő műhelymunkának voltunk szemtanúi, amikor az FMC-Agro szakemberei laza, kötetlen beszélgetés formájában vitatták meg a 2024-es év növényvédelmi teendőit egy egészen új stílust és kommunikációs formát választva az agrárium berkein belül. A YouTube-csatornán közvetített hangulatos beszélgetések aktuális témái a kalászos-, napraforgó- és kukoricagyomirtás, a stresszkezelés és a molykártevők elleni védekezési lehetőségek voltak.

Erőteljes, elhúzódó gyomkelés kalászosban

A rendkívül csapadékos őszi időjárás nemcsak elmaradt vetéseket, hanem elmaradt kezeléseket is eredményezett a kalászosokban, ennek következtében elhúzódó tavaszi gyomkelésre kell számítanunk. Az ősszel csírázó T1, T2 és T3 életformájú gyomoknak kimondottan kedvezett a sok csapadék, ezért feltétlenül szükséges határszemlét tartani tavasszal, felmérni a gyomhelyzetet és ennek megfelelően kell a tavaszi kezelést beiktatni. A mezei acat és árvakelésű napraforgó várhatóan erőteljes felszaporodására hívták fel a figyelmet a szakemberek. Az Alföldön a pocokállomány felszaporodása és a belvizes foltok nehezítik a gazdálkodást, ami későbbi gyomosodást vetít előre. A hiányzó kultúrnövény helyén is elhúzódó gyomkelésre lehet számítani, akár a kalászosban amúgy nem jellemző T4-es gyomok elterjedése is várható.

Az FMC kínálatában szereplő modern, SX® formulációjú Granstar® SuperStar csomag ezen gyomproblémák megoldására kiválóan alkalmas univerzális készítmény, ami évek óta őrzi piacvezető szerepét a rugalmasságának, sokoldalúságának és kíméletességének köszönhetően.

Stresszkezelés

Nagy dobás volt 5 évvel ezelőtt a stressz elleni küzdelemhez csatasorba állított FMC termék piacra hozatala, ugyanis a  RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló összetételének köszönhetően magában hordozza mindazokat az előnyöket, amelyek a jelenleg piacon lévő hasonló termékek esetében sokszor csak külön-külön érhetők el. Magas szervesanyag-tartalma, a növényazonos L-aminosavak, a tengerialga-kivonat, valamint a növénytáplálást közvetlenül szolgáló tápelemek összetett hatást eredményeznek. A RhizoMagic™ készítménnyel elért termelői tapasztalatokat és eredményeket az FMC egy folyamatosan bővülő TudásTárban teszi közzé.

A fotókat, videókat, kutatóintézeti kísérletek eredményeit és termelői beszámolókat tartalmazó oldalon az évjárat, megye, kultúra és kezelési ok szerint is rákereshetünk az eredményekre.

Express™ gyomirtási technológiák 11 nemesítőház 34 napraforgó-hibridjéhez igazítva

A biztonságos napraforgó-termesztésben nagy szerepe van az Express™ gyom­irtási technológiának, hiszen a kultúrnövényünk károsítása nélkül kimagasló hatékonysággal védekezhetünk a legveszélyesebb kétszikű gyomok ellen (pl. mezei acat). Fontos tényező, hogy a gyomok fenológiájához kell igazítanunk a kezelést, és ezt osztott formában is megtehetjük. A gyakorlat az elmúlt évek hideg vagy aszályos tavaszain is bebizonyította, hogy az osztott kezelés segítségével a szakaszosan kelő gyomok ellen egy heterogén fejlettségű napraforgótáblán is eredményesen védekezhetünk.

A száraz időszakokra jellemző, hogy bizonyos gyomirtószer-hatóanyagok nem, vagy nem kellő mértékben bomlanak le a talajban, így károsíthatják a napraforgót követő kultúrákat. Az Express™ 50 SX® gyomirtó szer esetében nincs ilyen kockázat. Ha a területen nagy mennyiségben van jelen a vadkender vagy extrém parlagfűfertőzés tapasztalható, az Evorelle® Express™ gyomirtó szer használatát javasolják, amely még hatékonyabb készítmény a nehezen irtható kétszikűek ellen. Kihangsúlyozták: idén 11 nemesítőház 34 hibridje áll rendelkezésünkre, amelyek megfelelő toleranciával bírnak az Express™ 50 SX® és/vagy az Evorelle® Express™ hatóanyagaival szemben.

Flexibilis megoldások a kukoricában

2023-ban a rendkívül csapadékos tavaszi időjárás miatt mindössze másfél hét állt rendelkezésre ahhoz, hogy hatékony kukoricagyomirtást végezzünk. Megkéstek a kezelések, a túlfejlett gyomok nehezítették a munkákat, a hidegben kijuttatott készítmények hatása csökkent, ami utógyomosodást eredményezett.

Az FMC-Agro több megoldást is kínál a kukorica gyomirtására. A Diniro® Gold gyomirtó szer csomag a Diniro®, a Successor® TX készítményeket, valamint a Trend® hatásfokozó segédanyagot tartalmazza, öt hatóanyagának köszönhetően a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen hatékony.

Az Európai Bizottság az ebben a csomagban is megtalálható terbutilazin hatóanyag felhasználását korlátozta, ennek értelmében ugyanazon a területen csak minden harmadik évben (és legfeljebb 850 g/ha mennyiségben) lehet használni a hatóanyagot.

Az FMC-Agro válasza e szabályozásra a Diniro® Flex gyomirtó szer csomag, amelyben a Diniro® széles gyomirtó spektrumát egy terbutilazin-mentes kombinációs partnerrel, a Successor® 600 gyomirtó szerrel egészítették ki a megfelelő hatás elérése érdekében.

Nincs idő „molyolni”

Kukoricában a kukoricamoly elleni védekezéssel a mennyiségi, a gyapottok-bagolylepke elleni fellépéssel pedig a minőségi kár bekövetkeztét akadályozhatjuk meg. A 2023. évi kisebb mértékű károkozás után − amely egyértelműen még a 2022. évi súlyos aszály következménye volt − biztosra vehető, hogy nagyobb állomány vonult telelni a múlt szezon végén, ezért 2024-ben nagyobb fertőzési nyomásra és kártételre lehet számítani.

A Coragen® 20 SC rovarölő szer fogalom ezen kártevők elleni védekezésben, de az FMC nem bízza csak a termékre a kívánt eredmény elérését, hiszen a megfelelő hatékonysághoz fontos a védekezés pontos időzítése, amely az Arc™ farm intelligence  applikációjuk használatával valósítható meg. A rajzásmegfigyelő rendszer rovarcsapdák fogási adatainak elemzésével nyújt naprakész információkat a kártevők rajzásának menetéről és a védekezés optimális időpontjáról. 

Szerző: Gáspár Andrea

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?