2024. július 27. szombat Olga, Liliána
A talajkezelés fontossága – most nem érdemes kihagyni!

A talajkezelés fontossága – most nem érdemes kihagyni! (x)

PR
A mikrobiológiai készítményekkel végzett talajoltás különösen nagy segítséget jelenthet a nehéz piaci körülmények közt termelő gazdálkodók számára. Az AÖP-ben is támogatott technológia számos pozitív hatással bír, melyeket kísérleteink is igazolnak.

A mezőgazdaság jelen helyzetében a gazdatársadalom sajnos rákényszerült a csökkentett dózisú tápanyag-utánpótlásra, ellenkező esetben jóval több pénzt kell a kezelésekre fordítania, mint korábban. Ennek következményeként egyre nagyobb számú tápanyaghiány-tünettel találkozunk a termelők tábláin, melyeket már csak korrigálni lehet, így a stresszhatások következében a termés egy része bizonyosan kiesik. Segítséget nyújthat azonban a mikrobiológiai készítményekkel történő talajoltás, mely lehetőséget kínál a termésbiztonság és -mennyiség növelésére, valamint a mezőgazdasági vegyszerek használatának csökkentésére a növényvédelemben.

Hogyan érik el ezt ezek a készítmények?

  1. Képesek javítani a növények tápanyagellátását a nitrogén megkötése, a tápanyagok feltárása vagy szállítása, a foszfor mobilizálása, a vasfelvétel révén.
  2. Védelmet nyújtanak a növényi kórokozókkal szemben a területért és a tápanyagokért folytatott verseny, az antibiózis, a parazitizmus és az inhibitorok lebontása révén, a biokontroll funkciókon keresztül csökkenthető a terméskiesés mértéke.
  3. Közvetlenül növelik a növények növekedését növényi hormonszerű anyagok, növényi növekedésszabályozó anyagok előállításával (indolecetsav).

Egyes baktériumok javítanak a talajszerkezeten is, ami csökkentheti a talajműveléshez szükséges energiafelhasználást is. A készítményben található mikroorganizmusok a kijuttatott tápanyagok, a műtrágya hasznosulását is elősegítik.

BT-tartalom a rezisztencia csökkentéséért

Kiemelendő Natur Nova készítményünk, mely Bacillus thuringiensis-tartalmának köszönhetően egyszerre képes hatással lenni a termésszint növekedésére és a biológiai kártevők elleni védekezésre. Utóbbi tulajdonsága különösen fontos a rezisztencia kialakulásának lassításában.

Mi is az a rezisztencia? Vegyünk egy repcetáblát, 200.000-es csíraszámmal. Tegyük fel, hogy virágzásban mindegyik repcenövényen 25 fénybogár található, tehát hektáronként 5 millió állatról beszélünk. Ha velük szemben 99,999%-os hatással bíró kemikáliával védekezünk, ami igen jó hatásnak nevezhető, akkor a kártevő állatok 0,001%-a (1 tízezred része) fog túlélni. 5 milliós egyedszám esetén ez azt jelenti, hogy a kezelés után a populáció az észlelési határ alá kerül, 500 túlélő hozza létre a következő nemzedéket. Az az 500 egyed, aki a kezelést valamilyen mutációnak köszönhetően túlélte, már jóval ellenállóbb lesz azzal a növényvédő szerrel szemben, és a jövőben az ő genetikai készletük öröklődik az adott hatóanyag elleni ellenállósággal együtt. Minél szaporább egy állat, annál könnyebben alakulhatnak ki akár helyi rezisztens populációk.

A rezisztens populációknak a visszaszorításában segíthetünk a Natur Novában megtalálható toxintermelő baktériumokkal: a BT törzsek a talajban elszaporítva jelentős biokontroll hatással bírnak a talajból támadó lepkefélék és bogarak ellen, mivel az általuk termelt BT toxin egy kristályszerkezetű anyag, ami a lárvák lúgos kémhatású emésztőrendszerében aktivizálódik, gyakorlatilag szilánkokra esik szét, mechanikai sérülést okozva az állat bélfalán. A perforáció következtében a lárva baktériumos felülfertőzésben pusztul el.

A BT toxin által okozott sérülés és az azt követő szepszis elleni ellenállóságra szintén nem tudunk “kinevelni” rezisztens törzseket, tehát a Natur Nova talajoltóban található BT törzsek által termelt rovarölő toxin ellen nem alakul ki rezisztencia. Miért fontos ez? A szántóföldi növényvédelem gyakorlata a kemikáliáknak köszönhető gyors hatás és egyszerű felhasználás nélkül rövid időn belül ellehetetlenülne.

A BT toxin ráadásul szelektív, mert a melegvérűek savas kémhatású emésztőrendszerén aktiválás nélkül halad át. A különböző BT törzsek különböző rovarrendeket támadnak, így pl. a földigilisztáknak semmi bajuk nem lesz tőle.

Kísérletek igazolják: a befektetés megtérül

A cégünk által végzett kísérletekben több esetben kimagasló terméstöbbletet tudtunk elérni egyetlen talajkezelés segítségével – különösen pozitív a hatás, ha évről évre folyamatosan megismételjük a kezelést. 2023-ban Nagymányokon végzett szántóföldi összehasonlító kísérletünk során hektáronként 4 liter Natur Nova és a hozzá tartozó 1 liter Gombaadalék segítségével 8,1%-os, hektáronkénti 0,9 tonnás terméstöbbletet regisztráltunk a kezeletlen kontrollparcellához képest.

A részletekért kattintson ide vagy keresse tanácsadóinkat!

Facebook

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31