Félelmetes jövő: így működnek majd a robotizált zöldséggyárak (fotó)

agrarszektor.hu
Olyan "zöldséggyárat" létesít a kaliforniai Szilíciumvölgy egyik településén egy amerikai cég, ahol robotrendszer felügyelete mellett termelnek majd fejes salátát és fűszernövényeket. A robot teljesen önállóan lesz képes dolgozni és döntéseket hozni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

San Franciscótól délre, a Szilíciumvölgy egyik településén rövid időn belül hivatalosan is megnyílik az a zöldséggyár, amelyet az Iron Ox nevű startup cég alapít és hoz létre. A 750 négyzetméternyi területet elfoglaló gyár azért érdekes, mert a több száz fejes saláta és fűszernövény olyan robot felügyelet mellett növekszik majd, amely képes a megfelelő méretű és érettségű palántát kiültetni a nagy és kifejlett társai közé. Mindezt teljesen önállóan teszi, mert képes lesz önálló döntéseket hozni, így felügyelheti a növények növekedési ciklusát, illetve azok állapotát. A robot figyeli a növények fejlődését és ha hiánybetegséget tapasztal, ugyanúgy reagál ahelyzetre, és elvégzi mindazokat a növényvédelmi munkálatokat, amelyeket a gyakorlott kertészek szoktak.

A robotkar először egy olyan tálcába ülteti el a magokat, ahol egy tápanyagban gazda közegben csírázhatnak ki. Amint a növények nagyobbak lesznek, a kar áthelyezi őket egy olyan tálcába, ahol több a hely, majd néhány héttel később ismét átülteti azokat.

A növények folyamatos mozgatására azért van szükség, mert így maximalizálni lehet a számukat. A robot a növények fejlődése közben egy kamera segítségével figyeli, hogy megfelelő-e a méretük, a színük, és van-e rajtuk bármilyen fertőzés vagy kártevő.

A robot segítségével végzett növénytermesztés legnagyobb előnye, hogy így sokkal olcsóbb lesz a zöldséggyári élelmiszertermelés, mint a hagyományos - vélik amerikai szakértők. A robottechnológia egyre gyorsabban terjed a világon, mivel a szenzorok egyre olcsóbban, a szoftverek teljesítménye pedig folyamatosan nő.

Az új amerikai gyár nem az első robottechnológiát alkalmazó üzem lesz a világon. Egy ilyen telep Japánban már szintén robotokat használ és az automatizált rendszerrel több millió fejes salátát termel évente.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?