Így működnek majd a jövő hipermodern farmjai

agrarszektor.hu
Az "okosfarmok" lehetnek a jövő farmjai, ahol nem csak a talajfelmérés, hanem maga az ültetés-vetés is drónokkal történhet. Önjáró gépek végezhetik az öntözést is, és adatelemzésekkel előre jelezhető majd a gépek várható meghibásodása. A gazdálkodók pedig a gépek tényleges javításáig úgynevezett 3D alkatrészek nyomtatásával orvosolhatják a hibát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Technológiai forradalom zajlik a mezőgazdaságban is, így hamarosan mindennapossá és kikerülhetetlenné válik nem csak a drónok, hanem a szenzorok, a robotok, az önjáró gépek és a 3D nyomtatók alkalmazása is. A jövő farmjainak működését várhatóan két technológiai hatás befolyásolja jelentős mértékben, mégpedig az új technológiák megjelenése és az automatizált technológiai ökoszisztémák kialakulása. A PwC Magyarország - derül ki a cég közleményéből - ebből kiindulva úgynevezett "okosfarm-koncepciót" alakított ki.

Az okosfarmon nem csak a talajfelmérést, hanem a növények ültetést-vetést is drónok végzik majd. A  gazdaság automatikus irányítóközpontja összeveti a talaj tápanyag- és nedvesség-tartalmára, illetve a növények vízigényére vonatkozó adatokat a meteorológiai állomás információival, és meghatározza azt is, mely területeket mikor érdemes öntözniük az önjáró gépeknek, vagy mikor kell kijuttani a tápanyagokat és a vegyszereket. A prediktív (előrejelző) adatelemzéssel előre jelezhető az egyes gépek várható meghibásodási ideje is, illetve annak jellege, és e helyzetekre a gazdálkodók úgynevezett 3D alkatrészek nyomtatásával készülhetnek fel, így lerövidíthetik a javítás miatti tényleges leállást.

Az okosfarm-koncepció technológiai elemei már a hazai gazdaságok számára is elérhetők - áll a közleményben. A különböző gazdaságoknak azonban eltérőek az igényei, és ez komoly problémát jelenthet a technológiák bevezetésénél is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?