Így duplázzuk meg a sertéslétszámot!

agrarszektor.hu
Elkészült a Békés megyei sertésstratégia második fejezete. A Békés Megyei Önkormányzat 2013-ban döntött arról, hogy az ágazati vertikum szereplőivel közösen komplex programot dolgoz ki a sertéstartás versenyképes újraépítéséről - jelentette be a Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke a sertéstartók részére rendezett gazdafórum előtt sajtótájékoztatón csütörtökön.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Farkas Zoltán kiemelte: a területfejlesztésért felelős megyei önkormányzat az országban elsőként fogott hozzá egy komplex stratégiai terv kidolgozásához. Az elkészült dokumentum szakmai választ ad arra, hogyan lehet a jelenlegi évi 260-280 ezer vágósertést öt év alatt egymillióra növelni Békésben 5500 anyaállat folyamatos termelésbe állításával, korszerű genetika és tartástechnológia alkalmazása mellett. A tervezet szerint szükség van egy korszerű, évi egymillió sertést feldolgozó új vágóhídra, amit Gyulán építenek fel. A vágókapacitás bővítése a termelők piaci biztonságát szolgálja és a fogyasztók ellátását helyben termelt, minőségi tőkehússal. Hozzátette: készül a stratégia utolsó fejezete, ami a sertésvertikum valamennyi szereplőinek szövetkezeti rendszerben történő működéséről szól.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón példaértékűnek nevezte a Békés Megyei Önkormányzat munkáját a sertéságazatért. Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az állattenyésztési ágazat fejlesztése mellett. Pályázatokkal jelentős támogatási források hívhatók le mezőgazdasági termelő beruházásokra és élelmiszeripari fejlesztésekre. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 2014-2020 között 300 milliárd forint támogatás áll az élelmiszeripar rendelkezésére. A kormány az állattenyésztés támogatására 2014-ben 180 milliárd forint nemzeti forrást biztosít, vidékfejlesztési alapból további 32 milliárd forintot. Az állatjóléti támogatások összege hízókra 8,5 milliárd forint. A kormány új jogcímen további 8,6 milliárd forint nemzeti állatjóléti támogatást kíván adni a sertéstartóknak az anyakocák után, a tervezet brüsszeli jóváhagyásra vár.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az élőmunkaigényes mezőgazdasági ágazatok jelentőségét hangsúlyozta. A korszerű állattartás korszerű tudásbázist igényel, a képzésekben a kamara meghatározó szerepet tud felvállalni - mondta.

Horváth István sertésstratégiáért felelős miniszteri biztos szerint az ágazatnak jók az esélyei. Az elmúlt négy hónapban tíz százalékkal csökkent a sertésimport, a földet a gazdáknak programnak köszönhetően többen foglalkoznak sertéstartással. Nőtt a feldolgozók likviditása és ezzel a termelők piaci biztonsága. A miniszteri biztos szerint nagy tartalékaink vannak a sertéshúsfogyasztásban. Magyarországon az egy főre jutó mennyiség 25-27 kilogramm évente, Ausztriában ötven kilogramm. Hozzátette: Békés megye a sertések hazájaként volt ismert.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?