2022. augusztus 15. hétfő Mária

Saját autó helyett uniós terepjárókkal razziáznak a halőrök

agrarszektor.hu
Saját gépkocsijuk helyett mostantól uniós pályázaton nyert terepjárókkal ellenőrzik a horgászokat a Vas megyei hivatásos halőrök. A három, 6,3 millió forintos Suzuki Vitara beszerzése nem igényelt önerőt sem, mivel a projekt száz százalékos finanszírozású volt. A kormány az évtizedek óta tartó "horgász-halász" vitában a horgászok oldalára állt - hangoztatta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára.

Három terepjárót is nyertek Vas megyei horgászegyesületek az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap pályázatán. A hivatásos halőrök eddig saját gépkocsijukat használták a munkájukhoz, illetve időnként a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság járőreivel közösen járőröznek, ellenőrzik a vízpartok rendjét.

V. Németh Zsolt szerint a horgászat és az ahhoz kapcsolódó turizmus már messze nagyobb gazdasági hasznot hoz, mint maga a halászat. Ezért - tette hozzá az MTI szerint - a kormányzat a halászok és horgászok között hosszú évtizedek óta tartó vitában végül a horgászok oldalára állt.

Ennek bizonyítéka, hogy január elsejétől érvénybe lép az az új jogszabályi rendelkezés, amely természetes vizeken megtiltja a kereskedelmi célú halászatot, megőrizve a természetes vízfolyások és tavak halállományát a sporthorgászok, a horgászturizmus számára. V. Németh Zsolt szerint a természetes vizekben élő halakat nemcsak azzal lehet veszélyeztetni, ha valaki mondjuk engedély nélkül horgászik, vagy nem tartja be a horgászati szabályokat, hanem azzal is, ha tevékenységével a vízparton rombolja a természetet, nem vigyáz a természeti értékekre. A horgászegyesületek halőrei a vízpartok rendjére ügyelve a természetet is védik, éppen ezért érzi fontosnak a kormányzat a támogatásukat, munkakörülményeik javítását - szögezte le az államtitkár.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból számos pályázati cél nyert támogatást. Ezek közül az egyik volt a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatásoknál a közlekedés fejlesztése, ahol először tanyagondnokoknak és falugondnokoknak biztosítottak gépjárműveket, később pedig kulturális egyesületek, polgárőr egyesületek és más civil szervezetek, köztük horgászegyesületek is részesülhettek ilyen támogatásban.

Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke közölte: a pályázaton három tagszervezetük, a Rábapaty és Vidéke Horgász Egyesület, a gersekaráti Sárvíz-tavi Horgászegyesület és a kerkafalvai Kéthatár-tó Horgász Egyesület nyert egy-egy, 6,3 millió forint értékű Suzuki Vitara terepjáró gépkocsit.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?