Sűrűn hullottak a víziszárnyasok, 15 milliárdos a kár

MTI
Főként a víziszárnyasokat pusztította a madárinfluenza, ezek tették ki az elhullott állatok 85-90 százalékát. A termelők kára elérte a 15 milliárd forintot.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A madárinfluenza miatt 3,2 millió madarat kellett leölni, amelyek 85-90 százaléka kacsa és lúd volt. A vírusos betegség alapvetően az alföldi területeket érintette, hiszen ott van a magyar baromfiállomány jelentős hányada - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-vezérigazgatója az M1 csatornán.

A termelők közvetlen kára 15 milliárd forintot tett ki, az állam ezt 100 százalékban megtérítette. Annak érdekében, hogy a madárinfluenza kitörése megakadályozható legyen, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik, hogy a termelők eleget tesznek-e a higiéniai és járványvédelmi előírásoknak - fűzte hozzá az elnök-vezérigazgató.

A közvetett károk - ami a tenyésztőknél, a feldolgozóknál és a kereskedelemben keletkeztek - elérik a 2-2,5 milliárd forintot. Erre kárenyhítési mechanizmust kívánnak kidolgozni az agrárkormányzattal együtt az unió egyetértésével - mondta a szakember. Csorbai Attila szerint október lehet az első hónap, amelyben már a tavalyihoz hasonló termékmennyiséget állíthat majd elő az ágazat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?