Sűrűn hullottak a víziszárnyasok, 15 milliárdos a kár

MTI
Főként a víziszárnyasokat pusztította a madárinfluenza, ezek tették ki az elhullott állatok 85-90 százalékát. A termelők kára elérte a 15 milliárd forintot.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A madárinfluenza miatt 3,2 millió madarat kellett leölni, amelyek 85-90 százaléka kacsa és lúd volt. A vírusos betegség alapvetően az alföldi területeket érintette, hiszen ott van a magyar baromfiállomány jelentős hányada - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-vezérigazgatója az M1 csatornán.

A termelők közvetlen kára 15 milliárd forintot tett ki, az állam ezt 100 százalékban megtérítette. Annak érdekében, hogy a madárinfluenza kitörése megakadályozható legyen, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik, hogy a termelők eleget tesznek-e a higiéniai és járványvédelmi előírásoknak - fűzte hozzá az elnök-vezérigazgató.

A közvetett károk - ami a tenyésztőknél, a feldolgozóknál és a kereskedelemben keletkeztek - elérik a 2-2,5 milliárd forintot. Erre kárenyhítési mechanizmust kívánnak kidolgozni az agrárkormányzattal együtt az unió egyetértésével - mondta a szakember. Csorbai Attila szerint október lehet az első hónap, amelyben már a tavalyihoz hasonló termékmennyiséget állíthat majd elő az ágazat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?