2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Lendületesen csökken a tej ára - Kína még megállíthatja

agrarszektor.hu
Tavasszal minden évben lejtmenetet vesznek a nyerstej-árak, de nem mindegy, hogy honnan indul a csökkenés, és milyen a dinamikája. Kína tejigénye még mentheti a helyzetet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Európa 17 vezető tejfeldolgozója 1,07 centtel csökkentte februárban a kilónkénti nyerstejárat. Ezzel az átlagos átvételi ár 34,39 eurócentre (107 Ft/kg) esett. Egy évvel ezelőtt 0,82 centtel (2,5 forinttal) magasabb volt a tej ára. A megadott ellenérték a 4,2 százalékos zsír- és 3,4 százalékos fehérje-tartalmú tejre vonatkozik. A következő hónapokban a termelés növekedni fog, egyrészt a szezonális csúcs, másrészt a korábbi kapacitásbővítések miatt. Mindez az árak további csökkennését vetíti előre - a tejfeldolgozók már be is jelentették ezt a szándékukat.

Némi reményre ad okot, hogy Kína magas vámokkal sújtotta az USA-ból érkező szóját, ami a takarmányozás fontos eleme. Ha ezzel az ottani gazdák spórolni akarnak, az a belső termelés visszaeséséhez, vagyis a kínai kereslet növekedéséhez vezethet a világpiacon. Az európai felesleg így levezethetővé válik az ázsiai országban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31