Ömlik az import sajt Magyarországra: tele vannak vele a boltok polcai

Ömlik az import sajt Magyarországra: tele vannak vele a boltok polcai

agrarszektor.hu
Az utóbbi hetekben szembesülhettünk azzal, hogy egyes tejtermékek ára csökkenésnek indult itthon. Ennek az az oka, hogy az Európai Unióban két hónapja csökkennek a tejfelvásárlási árak, és vannak tejfeleslegek. Magyarország tejágazata mindössze 1-1,5%-a az uniós piacnak. A magyar tejpiac nagyon kitett az uniósnak

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető-igazgatója, Harcz Zoltán az Infostartnak elmondta, hogy Magyarország tejágazata - beleértve a tejtermelést és a tejfeldolgozást - mindössze 1-1,5%-a az uniós piacnak. A magyar tejpiac nagyon kitett az uniósnak. Az EU-ban a tejtermékek ára tavaly ősszel elérte a csúcspontot, és azóta egy lassú visszarendeződés indult el. Két hónappal ezelőtt fejeződött be az uniós nyers tej áremelkedése, azóta nagyon szerényen, 1 százalék alatti mértékben csökkennek ezek az árak. A szakember hozzátette, hogy ha Európában akár az infláció csökkenése, akár a túlkínálat miatt elindul az árak lassú visszarendeződése, akkor tudni lehet, hogy néhány hónapon belül itt is elindulnak lefelé az árak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Decemberben a magyar nyers tej kilogrammonkénti átlagára 222 forint, januárban pedig 223 forint volt. Harcz Zoltán úgy véli, hogy ezzel Magyarországon is elértük a plafont. A hazánkban értékesített tej nagyjából 90-95 százaléka egyébként a mai napig ezen a magas áron kel el. Elmondta azt is, hogy persze, vannak szerződéseken kívüli spot- vagy azonnali ügyletek, ezeken jellemzően a tejfelesleg cserél gazdát. Európában más országban is alakultak ki tejfeleslegek, sok esetben a magas gázárak miatt a tejporító üzemek is csak takarékon működtek. Most pedig épp ez a tejfelesleg keresi a gazdáját, és ha sajtimport formájában eljut Magyarországra, akkor generálhat árcsökkenést. Az elkövetkezendő időkben könnyen lehet, hogy az uniós árak csökkenése a magyar nyers tej és a magyar feldolgozott tejtermék árában is megjelenhet.

Harcz Zoltán elmondása szerint körülbelül minden második kilogramm Magyarországon polcra került sajt import, a vajaknál és joghurtnál 60-70 százalékos az import aránya. Továbbá kiemelte, hogy a szervezetnek nincs és nem is szabad, hogy rálátása legyen arra, hogy az adott kiskereskedelmi láncok és a tejfeldolgozók megállapodásai alapján milyen paraméterek és milyen árak mellett értékesítik a termékeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?