Megállíthatatlan a pestis? - Újabb fertőzött vaddisznót találtak

agrarszektor.hu
Ismét afrikai sertéspestis (ASP) fertőzöttséget mutatott ki egy elhullott vaddisznóból származó mintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az elpusztult állatot szintén Heves megyében találták, a vizsgálatok pedig egyértelműen kimutatták, hogy a koca a fertőzés következtében hullott el. Kicsit több mint egy hete találták meg az első ASP vírussal fertőzött vaddisznót, szintén Heves megyében. A hatóság tájékoztatása szerint akkor megtették a szükséges intézkedéseket, most azonban újabb korlátozások bevezetését nem tervezik.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai ismét ASP fertőzöttséget mutattak ki egy elhullott vaddisznóból származó mintában - írja közleményében a hatóság. Ez  volt a második vaddisznó, amelyben azonosították a kjórokozót. Az elpusztult állatot Heves megyében, Mátrafüred közelében találták meg április 27-én. A laboratóriumi vizsgálatok április 29-én igazolták, hogy a koca ASP fertőzés következtében hullott el.

Ahogy azt agrárszektor.hu már korábban megírta, április 21-én szintén Heves megyében a Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén bukkantak az első afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznóra Magyarországon.  A betegség emberre nem veszélyes, a sertéshús és húskészítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatók, de a vírus súlyos gazdasági károkat okozhat.

A második fertőzött vaddisznót az első ASP esethez közel, a különösen ellenőrzött területen belül találták. A múlt hét elején elrendelt intézkedéseken túl újabb korlátozások bevezetésére egyelőre nincs szükség.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33