Élő marha nem léphet ki az EU-ból?!

Agrárszektor
Három német tartomány már nem engedélyezi a marhaszállítást az unión kívüli országokba, Bajorország 17 országra rendelte el a transzport-stoppot, és köztük van Törökország. Legyinthetnénk is a dologra, ha nem forszíroznák Európa egységes fellépését az uniós standardok betartásáért a nemzetközi piacon. Persze kérdés, hogy megteheti-e az EU, hogy legnagyobb felvevőpiacát kizárja a marhaexportból?

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Hessen tartomány nem engedélyezi élő állatok szállítását a célpiacokra, mondván, hogy az állatvédelem terén nem lehet Európa a határvonal. A tilalom egyenlőre április 14-ig szól, és 14 országra vonatkozik, köztük Egyiptomra, Szíriára és Törökországra. Priska Hinz agrárminiszter szerint amint elhagyják az állatok Európát, rendszeressé válik az állatjóléti előírások megsértése, amihez nem kíván asszisztálni a tartomány. Célja, hogy szövetségi szinten szabályozzák, milyen útvonalakon, mely országokba, milyen feltételekkel indulhatnak útnak az állatok.


Certfikált, az uniós előírásoknak megfelelő pihenőállomásokra van szükség minden útvonalon, egészen a vágóhídig, nemcsak a határokon. Ehhez azonban nemzetközi megállapodásokat kell kötnie Európának

 - vázolta a zöldpárti Hinz, aki egy törvényszéki szakértői véleményre hivatkozva az állatorvosokat is megfenyegette: Büntetőjogi felellősséggel tartozik az, aki olyan exportszállítmányokat engedélyez, ahol az állatok megsérülhetnek vagy felesleges szenvedésnek teszik ki őket.

Közben Bajorország és Schleswig-Holstein tartomány is leállította a külpiaci állatszállítmányokat. Bajorország azt követően döntött így, hogy az egyik állatrovos megtiltotta egy vemhes üsző Üzbegisztánba történő szállítását. Február 19-től bizonytalan ideig valamennyi unión kívüli országba felfüggesztették a marhatranszportot, amit pár napja végül 17 országra korlátoztak. Jelen pillanatban nem léphet élő marha Egyiptom, Algéria, Örményország, Azerbajdzsán, Irak, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Libanon, Líbia, Marokkó, Szíria, Tádzsikisztán, Törökország, Tunézia, Türkmenisztán és Üzbegisztán földjére.Thorsten Glauber, a bajor környezetvédelmi miniszter szintén magasabb szintű szabályozást követel az ügyben.

A dolog érdekessége, hogy Európa - és benne Magyarország - legfontosabb célpiaca Törökország, ahová vágó- és tenyészállatokat is nagy számban értékesítünk, különösen az április 1-ig tartó, törpeszúnyogmentes időszakban, amikor a kéknyelv beteségnek elhanyagolható a kockázata. Európa tavaly 731 ezer tonna élő marhát értékesített a nemzetközi piacokon, ennek 13 százaléka jutott el Törökországba. Magyarország tavaly 46 ezer tonnányi élőmarhát indított útnak, javarészt Törökországba, míg a vágott marha mennyisége 14,4 ezer tonna volt. Marhahús-exportunk örvendetesen emelkedik, ami hosszabb távon jó válasz az állatjóléti aggályokra és a magasabb érték teremtésére is. A vemhes üszők kérdése azonban csak hosszabb távon, az új nemestíési technikák elterjedésével oldódik meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?