Kína egy évtizeden át érezni fogja a sertéspestis hatását

agrarszektor.hu
Kínának egy évtizedre is szüksége lehet arra, hogy a mostani sertéspestis-járvány hatásaiból kilábaljon. Ez bizakodással tölti el az amerikai és az európai sertéshús-előállítókat is. Ralph Loos, az USA húsexportőreit tömörítő szövetség kommunikációs igazgatója szerint előbb-utóbb elfogynak a kínai készletek, és akkor eljön az USA nagy pillanata is.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A hivatalos kínai álláspont szerint a sertésállomány 24 százaléka érintett az afrikai sertéspestisben, de a holland Rabobank az egyes régiókban 20-70 százalékos állománycsökkenésről beszél. "Egy évtizedig is eltarthat, mire ezt kiheveri a kínai sertéságazat" - összegez a Cargill premix és takarmány üzeletágának vezetője, John Fering, aki szerint a járvány legnagyobb nyertese a baromfiágazat, a kereslet élénkülése messze Kína határain túl is érződik. Nyerni fognak vele a tojás, a marhahús és halászati termékek is, hiszen állati fehérjére mindenképpen szüksége van a kínai fogyasztóknak.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az USA húsexportőreit tömörítő szövetség kommunikációs igazgatója, Ralph Loos azonban rámutat: eddig az amerikai farmerek nem érezték a kereslet élénkülését Kína oldaláról. A kínai kikötőkben a hűtött áru tárolására alkalmas rakterekben nincs szabad hely, mivel ezekben a kormányzat korábban hatalmas mennyiségű árut spájzolt be. A készletek azonban egyszer kiürülnek, végtére is Kína a világ legnagyobb sertéshúsfogyasztója - bizakodnak az amerikaiak. 


Ugyanakkor 10 év nagy idő. Ezalatt biztosan megszületik az afrikai sertéspestis elleni vakcina, ha már nem a következő években. A kínai sertéstartókat nagyon rosszul érintené, ha az újonnan megvásárolt és nehezen felszaporított állományban ismét kitörne a vírus, ezért biztosan keresik a megoldást a védőoltásra. Nagy kérdés, hogy az előttünk álló évtizedben milyen körülmények között állítható helyre az állomány, és hogy ebben az időszakban milyen kereskedelmi viszonyban fog állni egymással a két nagyhatalom.

Pillanatnyilag a kölcsönös büntetővámok is akadályozzák az üzletet az Egyesült Államok és Kína között. A két kormányfő nemrég találkozott Japánban, ahol abban állapodtak meg, hogy újrakezdik a tárgyalásokat, bár azóta ismét csend van a felek között. Az amerikaiak azonban türelmesek: bárhogy is indítja újra a termelését Kína, egész biztos, hogy jó ideig szüksége lesz húsimportra.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?