Túl meleg van: százával hullanak a rénszarvasok a norvég Spitzbergákon

agrarszektor.hu
A Norvég Sarkkutató Intézet (NPI) 1978 óta minden évben felméri a Spitzbergák szigetcsoporton élő rénszarvas-populációt, de még sosem tapasztaltak akkora csökkenést, mint idén. Amellett, hogy kétszáznál is több elhullott rénszarvast találtak a kutatók, több borjúnál alultápláltságot mutattak ki - adta hírül a qubit.hu.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az intézet szerint a klímaváltozás miatt enyhébb telek jelentősen növelték a szigetcsoportra zúduló eső mennyiségét, ezért a föld úgy eljegesedett, hogy áthatolhatatlanná vált a rénszarvasok számára, amelyek így nem tudták lelegelni a jég alatti növényzetet. "A rénszarvasok a Spitzbergák egész területén legelnek, télen a tundrából ássák ki az élelmet. A havon még át tudnak hatolni, de a jégen nem" - mondta Åshild Ønvik Pedersen, az NPI ökológusa a norvég közmédiának, hozzátéve, hogy "ijesztő ennyi elpusztult állatot találni. Ez egy hátborzongató példája annak, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a természetre. Egyszerűen szomorú."

A kutatók azt is észrevették, hogy néhány egyednek sikerült alkalmazkodnia a kihívásokhoz: a Brøggerhalvøya-félszigeten például a tengerparton keresett élelmet több csorda, és algával kezdtek el táplálkozni, mások pedig a magasabban fekvő hegyeken találtak legelhető növényzetet - áll a qubit.hu cikkében.  Az Északi-sarkvidék egyébként is a klímaváltozás által legkeményebben sújtott terület: az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint a felszíni levegő itt kétszeres ütemben melegszik, mint a Föld többi részén. A sarkvidéken belül is kiemelt helye van a Spitzbergáknak, a szigetcsoport legnagyobb városa, Longyearbyen a világ leggyorsabban melegedő településének számít.

A terület melegedésével egyre csökken a jégtakaró, ami így egyre kevésbé tudja visszaverni a Nap hőjét, ezáltal felmelegedési spirál alakul ki. A sarki jég olvadása a tengerszintet és a tenger hőmérsékletét is emeli, ami először lokálisan eredményez problémákat - ahogy most a rénszarvasoknál -, de előbb vagy utóbb globálisan is veszélybe sodorja a part menti területeken élőket. A klímaváltozás sarkvidékre gyakorolt hatását bemutató, tavaly decemberi jelentés szerint

húsz év alatt 56 százalékkal - 4,7 millióról 2,1 millióra - csökkent a vadon élő rénszarvasok száma az Északi sarkkör közelében.

Az Arctic Report Card című jelentés egyik szerzője, Howard Epstein professzor a Virginai Egyetemről azt mondta, nem a táplálékhiány az egyetlen ok, ami miatt a rénszarvasok állománya tovább fog apadni a jövőben. A klímaváltozással járó felmelegedés, mint afféle tíz csapás, tartós szárazsággal és rovarinvázióval is veri a rénszarvasokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?