Újabb ágazat dőlhet be Magyarországon: van remény, de nem lesz olcsó mulatság

agrarszektor.hu
Mintegy 15-20 százalékkal kevesebbet fizetnek a felvásárlók a magyar kacsáért és libáért, mint egy éve, ráadásul a hazai víziszárnyastartók költségei is nőttek az utóbbi időben. Emiatt sokan veszteségesen zárhatják az idei évet, és ha továbbra sem emelkednek az árak, akkor sokan úgy dönthetnek, hogy felhagynak eddigi tevékenységükkel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kacsáért 15-20 százalékkal, a libáért pedig 15 százalékkal kevesebbet fizetnek most a felvásárlók a magyar gazdálkodóknak, mint egy évvel korábban - mondta a Magyar Nemzetnek Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke. Hozzátette habár az utóbbi években végre magára talált a víziszárnyastartás Európában a madárinfluenza után, mára azonban túltermelés alakult ki a piacon, ami az árak zuhánást hozta magával.

A gazdálkodók dolgát azonban nemcsak az alacsony felvásárlási árak nehezítik, hanem a magasabb termelési költségek is. Ilyen a takarmányok drágulása, a növekvő energiaárak, a magasabb bérek és a dráguló szolgáltatási díjak, amelyek összességében 15 százalék körüli mértékben emelik a termelők költségeit. Szabó Miklós szerint az állattartóknak nincsenek ekkora tartalékaik, ezért elképzelhető, hogy sokan kénytelenek lesznek veszteséggel zárni az évet.

Őszre ugyanakkor magára találhat a piac, a kacsa és a liba iránti kereslet ugyanis ebben az időszakban magasabb - tájékoztatott a lúdszövetség elnöke. Ha azonban hosszúra nyúlik a mostani állapot, akkor a veszteséges gazdálkodók akár fel is hagyhatnak eddigi tevékenységükkel. Kitért arra, hogy a gazdák nem várhatnak megoldást a támogatásoktól, és rövid távon a hatékonyabb munka- és üzemszervezéssel csökkenthetik a kiesés mértékét, hosszabb távon pedig a termelést kell hatékonyabbá tenniük. Szabó Miklós szerint csökkenteni kell a bértömeget kell, vagyis automatizálással, digitalizációs fejlesztésekkel kell minél több kézi munkaerőt kiváltani, ezért elsősorban az integráció elterjedésében látja a megoldást, ami azt jelenti, hogy a nagyobb cégek vegyesvállalatokat alapítanak a kisebb termelőkkel, akik így jóval hatékonyabban tudnak gazdálkodni. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?