Újabb ágazat dőlhet be Magyarországon: van remény, de nem lesz olcsó mulatság

agrarszektor.hu
Mintegy 15-20 százalékkal kevesebbet fizetnek a felvásárlók a magyar kacsáért és libáért, mint egy éve, ráadásul a hazai víziszárnyastartók költségei is nőttek az utóbbi időben. Emiatt sokan veszteségesen zárhatják az idei évet, és ha továbbra sem emelkednek az árak, akkor sokan úgy dönthetnek, hogy felhagynak eddigi tevékenységükkel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kacsáért 15-20 százalékkal, a libáért pedig 15 százalékkal kevesebbet fizetnek most a felvásárlók a magyar gazdálkodóknak, mint egy évvel korábban - mondta a Magyar Nemzetnek Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke. Hozzátette habár az utóbbi években végre magára talált a víziszárnyastartás Európában a madárinfluenza után, mára azonban túltermelés alakult ki a piacon, ami az árak zuhánást hozta magával.

A gazdálkodók dolgát azonban nemcsak az alacsony felvásárlási árak nehezítik, hanem a magasabb termelési költségek is. Ilyen a takarmányok drágulása, a növekvő energiaárak, a magasabb bérek és a dráguló szolgáltatási díjak, amelyek összességében 15 százalék körüli mértékben emelik a termelők költségeit. Szabó Miklós szerint az állattartóknak nincsenek ekkora tartalékaik, ezért elképzelhető, hogy sokan kénytelenek lesznek veszteséggel zárni az évet.

Őszre ugyanakkor magára találhat a piac, a kacsa és a liba iránti kereslet ugyanis ebben az időszakban magasabb - tájékoztatott a lúdszövetség elnöke. Ha azonban hosszúra nyúlik a mostani állapot, akkor a veszteséges gazdálkodók akár fel is hagyhatnak eddigi tevékenységükkel. Kitért arra, hogy a gazdák nem várhatnak megoldást a támogatásoktól, és rövid távon a hatékonyabb munka- és üzemszervezéssel csökkenthetik a kiesés mértékét, hosszabb távon pedig a termelést kell hatékonyabbá tenniük. Szabó Miklós szerint csökkenteni kell a bértömeget kell, vagyis automatizálással, digitalizációs fejlesztésekkel kell minél több kézi munkaerőt kiváltani, ezért elsősorban az integráció elterjedésében látja a megoldást, ami azt jelenti, hogy a nagyobb cégek vegyesvállalatokat alapítanak a kisebb termelőkkel, akik így jóval hatékonyabban tudnak gazdálkodni. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?