Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.
Nevezzen szeptember 15-ig!
A nyúl- és mezei nyúlhús fogyasztása 2017-ben 1,5 millió tonna volt, amely 2,9 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A teljes fogyasztás 2007 és 2017 között évente átlagosan 2,8 százalékkal emelkedett - írja a New Food Magazine. A globális nyúlpiac által előállított érték pedig élves szinten 4 százalékos bővülést mutatott az elmúlt 10 évben.
![](https://cdn.agrarszektor.hu/hirek/image1568703677-0.jpg)
A legnagyobb nyúlhús-fogyasztással Kína rendelkezett (925 ezer t), amely a teljes fogyasztás mintegy 62 százalékát jelenti. A legjelentősebb nyúlhús-előállító is Kína, a világ termelésének 63 százalékával (932 ezer t) - vagyis kényelmesen ki tudja elégíteni a belföldi igényeket. Kína hatszor annyi nyulat eszik, mint a fogyasztásban második helyen álló Korea, ahol éppen annyi nyulat állítanak elő, mint amennyit meg is esznek (154 ezer t). A harmadik legnagyobb fogyasztó Spanyolország 57 ezer tonnás igénnyel, amit nem tud teljes egészében lefedni.
A nyúlhús iránti növekvő fogyasztói igény az elkövetkező években várhatóan tovább emelkedik. Az előremutatások alapján a piac 2017 és 2025 között 2,3 százalékkal növekszik, és 2025-re eléri az 1,8 millió tonnát. A nyúlhús globális előállítása 2017-ben tetőzött, de az előrejlezések szerint a közeljövőben tovább emelkedik.
A hazai nyúlkeresletben jelentősebb elmozdulás történt. Az elmúlt évben mintegy 260 tonnányi terméket adtak el a vágóhidak a kereskedőknek. A termelés jelentős része ma még exportra kerül, a hazai fogyasztás alig egy-két százalékot tesz ki. A legnagyobb felvásárlók közé Svájc, Németország és Olaszország tartozik. A nagyüzemi nyúltartás mintegy 7 százalékkal bővült az elmúlt évben.
Forrás: NAK Élelmiszeripari hírlevél