Nagy jövő előtt áll a hazai nyulas szakma

agrarszektor.hu
Szakmaközi szervezet lett a Nyúl Terméktanácsból, ami azt jelenti, hogy a termékre épülő teljes vertikális szektort átfogják a termeléstől a feldolgozáson át a forgalmazásig. A nyúlhús döntő hányada Nyugat-Európába megy, de egyre többször találkozunk a termékekkel az itthoni üzletláncokban is. A új szervezeti háttér nagy piacszervezési szabadságot ad a szakma kezébe.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az OMÉK-on megrendezett nyúlágazati konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár átadta a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének, Juráskó Róbertnek a szakmaközi szervezeti elismerő dokumentumot. A nyúl ágazatban évek óta kiemelkedő tevékenységet végző szervezet teljesítette az uniós, illetve hazai jogszabályokban előírt feltételeket, olyan szervezettséget és képviseleti szintet ért el, amely alkalmassá tette a miniszteri elismerés elnyerésére. Ezzel a döntéssel immár kilenc ágazati szakmaközi szervezet működik Magyarországon.


A szakmaközi szervezeti forma egy olyan alulról felépülő, önszabályozó szerveződési modell, amely egy ágazat összes szereplőjének - termelő, feldolgozó, kereskedő  - érdekeit igyekszik közös nevezőre hozni. A szakmaközi szervezeti elismerés előnyöket biztosít a nyúl ágazati érdekképviseletnek, hiszen új jogosítványokat és lehetőségeket kap és tagjainak döntésétől függően alkalmazhat a nyúlból készült termékek tekintetében azok forgalmazásának elősegítésére, a termelés és piaci folyamatok összehangolására, piaci információk gyűjtésére vagy éppen az ágazat szereplőit érintő speciális szabályok megalkotására.

Mi az a szakmaközi szervezet?
- A szakmaközi szervezetnek az adott ágazat termelői, feldolgozói és forgalmazói is tagja lehetnek, vagyis az alaptermékre épülő teljes vertikális lánc. Ilyen például a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Lényeges, hogy a tagok az adott termék előállításának, feldolgozásának, illetve kereskedelmének jelentős arányát képviseljék.
- Célja a tagok termékei forgalmazásának koncentrálása és koordinálása, a termelés és a feldolgozás közös hozzáigazítása a piaci követelményekhez.
- Az agrárium szakmaközi szervezetire nem vonatkoznak az uniós kartellszabályok.
- A szervezet kérésére - korlátozott időtartamra - kötelezővé tehetők a szervezethez nem tartozó gazdasági szereplők számára a szervezeten belüli egyes megállapodások, döntések vagy összehangolt magatartások.
- A reprezentatív szakmaközi szervezet egyes piacszervezési intézkedései (pl. szabványos szerződésminták, forgalmazási szabályok) jogszabályban kihirdethetők.

Az államtitkár a konferencián elmondta: állategészségügyi támogatások révén 465 millió forinttal, tenyészállat-beállítási támogatások révén pedig egy 100 millió forintos kerettel segítik a nyúlágazatot. Hozzátette, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) is kiemelt figyelmet fordít az állattartó gazdaságok versenyképességének javítására, hiszen tizenegy, az állattenyésztési ágazat szereplőit közvetlenül támogató felhívás jelent meg az elmúlt években. E pályázati konstrukciók megközelítőleg 210 milliárd forintos támogatást biztosítanak a kedvezményezetteknek.

Elhangzott, hogy a hazai fogyasztásösztönzés érdekében a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és az Agrármarketing Centrum közösen idén is fogyasztásösztönző kampányt szervezett. A promóciós kampányok eredményesnek bizonyultak: az áruházakban mintegy 6 százalékkal nőtt meg az előcsomagolt nyúlhús forgalma, egyre többen fedezik fel maguknak a kiváló minőségű magyar húsfélét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?