Ezek a legfinomabb magyar élemiszerek: új tételek az országos toplistán

Ezek a legfinomabb magyar élemiszerek: új tételek az országos toplistán

agrarszektor.hu
2020-ban is kiadták az Aranyszalag Minőség tanúsítványát. A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) ezúttal három magyar terméket díjazott.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Aranyszalag Minőség tanúsítványát 2013 óta adja ki az MGE a kiemelkedő minőségű termékeknek, ahol az előállítás minden mozzanata a minőséget, a jó ízt szolgálja. A tanúsítvány minőségromlás esetén felfüggeszthető vagy visszavonható. A tanúsítványokat és az okleveleket Erdős Norbert volt Európa Parlamenti képviselő és Molnár B. Tamás MGE-elnök adta át. Az új aranyszalagosok:

Baranyai vagjumarha Zichy Mihály birtokáról

A koreai eredetű marhafajta Japánban vált világhíressé. A Zichy-farmon a tiszta vagju mellett tartanak F1-et is (vagju-angus). A hús szárazon érlelve kerül forgalomba, miután 20-30 napig lógatták. A France Gourmet Foods forgalmazza (Lóczki János).

Megyaszói szabadtartású, tisztavérű mangalica / Harangod-Mag Húsfeldolgozó Kft.

Az egyik legjobb minőségű mangalica-tőkehús az országban. A szabadon tartott állatok terjedelmes, de szigorúan védett és szigorúan körbekerített területen élnek, hogy védve legyenek bármiféle fertőzés ellen. E mangalicából sok éve készül óriási érlelőkben a 24 hónapig érlelt sonka, mára kiforrott technológiával. A France Gourmet Foods forgalmazza (Lóczki János).

Erdős Norbert, Zichy Mihály, Asszó Szabolcs, Hoitsy Görgy, Molnár B. Tamás (Fotó: Bakcsy Árpád)

Lillafüredi sebes pisztráng forrásvíz-táplálta hideg tavakból / Hoitsy György

A termelő és az ivadéknevelő tavakat kristálytiszta, hideg, oxigéndús forrásvizek táplálják, ettől lesz a hal húsa jó állagú és jóízű. A telepen köbméterenként 15-25 kg hal nevelődik (ez messze elmarad az intenzív telepek 100-150 kg/m3 halsűrűségétől). Az őshonos sebes pisztrángból (Salmo trutta m. fario Linné, 1758.) évente 1-2 tonna hal kerül piacra innen, elsősorban horgászvizekbe. Hoitsy Görgy egyik célja, hogy az eredeti dunai vérvonalat állítsa vissza. A szivárványos pisztrángnak három törzse él a telepen, ezek ívási időben, növekedési erélyben, színezetben térnek el egymástól.

Az elismerések átnyújtása után megbeszélést folytattak a régi és az új aranyszalagosok. Ezen Héver Tímea és Kerekes Attila (Alemitta/beregi csirke) ismertette, milyen feltételek mellett válhat a rendszer az EU által támogathatóvá: ezek közül a legfontosabb a termelői összefogás és az egységes kötelezettségvállalás.

(A cikkben szereplő fotók Bakcsy Árpád tulajdonát képzik.)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?