Ezek a legfinomabb magyar élemiszerek: új tételek az országos toplistán

Ezek a legfinomabb magyar élemiszerek: új tételek az országos toplistán

agrarszektor.hu
2020-ban is kiadták az Aranyszalag Minőség tanúsítványát. A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) ezúttal három magyar terméket díjazott.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Aranyszalag Minőség tanúsítványát 2013 óta adja ki az MGE a kiemelkedő minőségű termékeknek, ahol az előállítás minden mozzanata a minőséget, a jó ízt szolgálja. A tanúsítvány minőségromlás esetén felfüggeszthető vagy visszavonható. A tanúsítványokat és az okleveleket Erdős Norbert volt Európa Parlamenti képviselő és Molnár B. Tamás MGE-elnök adta át. Az új aranyszalagosok:

Baranyai vagjumarha Zichy Mihály birtokáról

A koreai eredetű marhafajta Japánban vált világhíressé. A Zichy-farmon a tiszta vagju mellett tartanak F1-et is (vagju-angus). A hús szárazon érlelve kerül forgalomba, miután 20-30 napig lógatták. A France Gourmet Foods forgalmazza (Lóczki János).

Megyaszói szabadtartású, tisztavérű mangalica / Harangod-Mag Húsfeldolgozó Kft.

Az egyik legjobb minőségű mangalica-tőkehús az országban. A szabadon tartott állatok terjedelmes, de szigorúan védett és szigorúan körbekerített területen élnek, hogy védve legyenek bármiféle fertőzés ellen. E mangalicából sok éve készül óriási érlelőkben a 24 hónapig érlelt sonka, mára kiforrott technológiával. A France Gourmet Foods forgalmazza (Lóczki János).

Erdős Norbert, Zichy Mihály, Asszó Szabolcs, Hoitsy Görgy, Molnár B. Tamás (Fotó: Bakcsy Árpád)

Lillafüredi sebes pisztráng forrásvíz-táplálta hideg tavakból / Hoitsy György

A termelő és az ivadéknevelő tavakat kristálytiszta, hideg, oxigéndús forrásvizek táplálják, ettől lesz a hal húsa jó állagú és jóízű. A telepen köbméterenként 15-25 kg hal nevelődik (ez messze elmarad az intenzív telepek 100-150 kg/m3 halsűrűségétől). Az őshonos sebes pisztrángból (Salmo trutta m. fario Linné, 1758.) évente 1-2 tonna hal kerül piacra innen, elsősorban horgászvizekbe. Hoitsy Görgy egyik célja, hogy az eredeti dunai vérvonalat állítsa vissza. A szivárványos pisztrángnak három törzse él a telepen, ezek ívási időben, növekedési erélyben, színezetben térnek el egymástól.

Az elismerések átnyújtása után megbeszélést folytattak a régi és az új aranyszalagosok. Ezen Héver Tímea és Kerekes Attila (Alemitta/beregi csirke) ismertette, milyen feltételek mellett válhat a rendszer az EU által támogathatóvá: ezek közül a legfontosabb a termelői összefogás és az egységes kötelezettségvállalás.

(A cikkben szereplő fotók Bakcsy Árpád tulajdonát képzik.)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?