A világ 14. legnagyobb bortermelő nemzete vagyunk

agrarszektor.hu
Amint a párizsi székhelyű Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet, az OIV jelentette, a bortermelés rekordmennyiségre, 293 millió hektoliterre emelkedett világszerte, ami éppen jól jött a gyenge 2017-es eredmények után - áll a syngenta.hu oldalán. Európa még mindig messze piacvezető, hiszen a globális termelés közel 70 százalékát adja. Mi, magyarok is számottevő bortermelőnek számítunk a világban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Amint az OIV diagramján látható, Olaszország, Franciaország, Spanyolország mindegyike jelentősen megelőzi az Egyesült Államokat (Etats-Unis) a termelésben, hiszen tavalyi bortermelésük 22-26 százalékkal bővült az előző szezonhoz képest. Németország a nyolcadik, és Kína stabilan tartja a tizedik helyét, bár az ottani termelés visszaesett 2017-hez képest.

Mint az adatokból jól látszik, hazánk a 14. helyet foglalja el a listán. Magyarországon a múlt évben 69 ezer hektáron leszüretelt szőlő mennyisége 500 ezer tonnát tett ki. Ebből mindegy 3,6 millió hektoliter bort lehet előállítani, amely nemcsak mennyiség szempontjából, de minőségét tekintve is jónak tekinthető.

A világ borfogyasztása jelentősen növekedik az ezredforduló óta, és a legnagyobb felvevő piacok az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország és Németország. Jóllehet az elmúlt évben is Olaszországban készült a legtöbb bor, ami a kivitelt illeti, Spanyolország némileg többet exportált az olaszok szűk 20 millió hektoliteres mennyiségénél, ami egyébként 6,15 milliárd eurós rekordbevételt hozott az országnak. Értéket tekintve viszont a franciák viszik a prímet a világban: 9,3 milliárd euró folyt be az országba a borexportból. Ez 3,2-szer nagyobb bevétel, mint amennyit a mennyiségi kivitelben első spanyolok fel tudnak mutatni, de a második helyezett olaszokénál is 50 százalékkal több pénzt hozott a kasszába.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?