Már nem az olaszok a világ legnagyobb bortermelői: ez az ország állt az élre

Már nem az olaszok a világ legnagyobb bortermelői: ez az ország állt az élre

MTI
 A világ bortermelése idén 60 éve a legalacsonyabb lehet a déli féltekén és néhány vezető európai országban visszaeső termelés miatt - közölte a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) első becslésként. A szervezet becslése szerint a világ bortermelése 244,1 millió hektoliter lehet az idén, 7 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, és a legkevesebb 1961 óta, amikor 214 millió hektoliter volt. Egy hektoliter 133 normál borosüvegnek felel meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A párizsi székhelyű szervezet közleménye szerint a déli féltekén, Ausztráliában, Argentínában, Chilében, a Dél-Afrikai Köztársaságban és Brazíliában 10-30 százalékkal csökken a bortermelés, az északi féltekén, Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban is mérséklődik a kedvezőtlen időjárás miatt. Az OIV arra számít, hogy az olasz bortermelés 12 százalékkal, 44 millió hektoliterre csökken, ami a 2017 óta a legkevesebb. Amennyiben a számítások megfelelnek majd a valóságnak, Olaszország elveszíti vezető pozícióját, mint a világ legnagyobb bortermelője, és kilenc év után ismét Franciaország kerül az élre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország marad a harmadik legnagyobb bortermelő a világon annak ellenére, hogy az aszály miatt a termelése az elmúlt 20 év legalacsonyabb szintjére esik, 14 százalékkal csökken tavalyhoz képest, és 19 százalékkal marad el az elmúlt az ötéves átlagától. Részben az olasz és a spanyol termelés visszaesése következtében az EU idei bortermelése 7 százalékkal, 150 millió hektoliterre esik, ami a század eleje óta a harmadik legalacsonyabb mérték. Az amerikai bortermelés, ami a világon a negyedik legnagyobb, idén 25,2 millió hektoliter körül alakul, 12 százalékkal haladja meg a tavalyit.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?