Jöhetnek a dobozos borok a magyar boltokba? Durva átalakulás előtt állhat az ágazat

Jöhetnek a dobozos borok a magyar boltokba? Durva átalakulás előtt állhat az ágazat

agrarszektor.hu
Egy finom pohár bor vagy éppen egy fröccs nagyon jól tud esni az embernek, nem csoda, hogy a legtöbben szívesen kortyolgatják munka után, szabadnapokon vagy szórakozás közben. Az egyre jobban elszabaduló árak hatása azonban már szinte mindenütt érzékelhető, de különösen igaz ez az energia-intenzív termékekre. Ez alól sajnos a bor sem kivétel, főleg, hogy az üvegpalack előállítása annyira megdrágulhat, hogy emiatt akár a borok egy részét is inkább dobozos kiszerelésben láthatjuk viszont idén a boltok polcain. De az is elképzelhető forgatókönyv, hogy a termelők lehetnek kénytelenek árat emelni - döntsük el, melyik lehetne a jobb.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az üvegpalackok ára az Egyesült Államokban akár 20 százalékot is drágulhatott néhány borász szerint, ám a legtöbb szereplő azért ennél mérsékeltebb drágulásról számolt be. Azonban a további áremelkedés ezen a területen sem lenne meglepő még a következő szüret előtt. Az orosz olajon és más energiahordozókon alapuló európai gazdaság számára azonban a helyzet még fájdalmasabb, miután a földgáz ára sokszorosára nőtt az elmúlt év során. A Rabobank elemzése szerint volt olyan európai gyártó, mely gyakorlatilag duplájára emelte az üvegek árát - írja a Világgazdaság a Marketwatch alapján. A helyzet Magyarországon sem jobb. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel Magyarországon csak egy öblösüveggyár van, ezért a nemzetközi trendek a meghatározóak, és minden alapanyag terén tapasztalható az árak emelkedése, ami a háború kezdete óta tovább erősödött.

EZ IS ÉRDEKELHET

Frittman Péter a Frittmann Borászat részéről elmondta, hogy nem egy gyártó már másodjára emelte az árait ebben az évben, sőt, bizony az is előfordult, hogy a korábban megkötött szerződéseket, már futó szállításokat is felmondták. Más gyártók pedig ideiglenesen úgynevezett energetikai felárat építettek be az öblös palackok árába, ami akár 15 százalékos is lehet. Ám könnyen elképzelhető, hogy az áremelkedéseknek itt még koránt sincs vége, a nehézségeke tovább növeli, hogy a boltok polci árai nem igazán teszik lehetővé a költségek áthárítását a forgalmazókra. Lehetséges megoldás lehet az üvegek visszaváltása, amire hazánkban is van lehetőség, de ez sem megy olyan könnyen, mint ahogyan hangzik, a göngyölegezéssel inkább csak az olyan nagy cégek, mint például a Coca-Cola vagy a sörgyártók élnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02