Száz millióból épült tanüzem Hatvan mellett: erre használják majd

agrarszektor.hu
Átadták a Józsefmajori Tanüzem felújított épületét és ezzel egy időben befejeződött a tanüzem átalakítása, modernizálása, mely alkalmas őshonos állatfajok, főleg szőke mangalica tartására, genetikai értékeinek megőrzésére. A közel 100 millió forintos beruházás a Szent István Egyetem által elnyert EFOP-3.4.3-16-2016-00012 számú Európai Uniós projekt keretében valósult meg. A projekt 2017. június 1-jén indult és várhatóan 2021. február 28-án fejeződik be.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Hatvan közelében található Józsefmajori Tanüzem a Szent István Egyetem mezőgazdasági gyakorlati oktatásának egyik kiemelt helyszíne, mely korábban a tejtermelést és a tejelő szarvasmarha tartását mutatta be, üzemi méretét tekintve családi mintagazdaságként - írja közleményében a Szent István Egyetem. Közel 80 db Holstein-fríz tehén és szaporulata alkotta a telep állatállományát. A gyakorlati képzőhely fejlesztése révén az Egyetem minőségi, piacképes képzést tud biztosítani a hallgatóinak azáltal, hogy élethű körülményeket teremt és többrétű szakmai tartalommal megtöltött gyakorlat lehetőségét nyújtja.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A Tanüzemben elsődlegesen a hosszabb időtartamú telepi munkavégzést és a családi gazdaságok élethű önfenntartó rendszerét kívánják modellezni, melyben helyet kapnak a hagyományos tartási gyakorlatok, a modern eszközök és technológiák, de az ősi magyar agrárkultúra hagyományainak átörökítését, megőrzését is szem előtt tartják. Az állatok takarmányozása részben a tanüzemi rendszer által helyben megtermelt tömegtakarmányokból történik, a sertések mélyalmos kifutókkal rendelkező istállókban történő tartása mellett, így a diákok egyszerre szerezhetnek tapasztalatot a növénytermesztés és az állattenyésztés gazdaságon belül egyidőben felmerülő feladatairól, mechanizmusairól. A tartáson túl a tenyésztés teljes folyamata is végig kísérhető.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  

A tangazdaságban hosszú távú cél, hogy a sertéstartás mellett a hús feldolgozása is bemutatásra kerüljön saját vágópont és manufakturális húsfeldolgozó üzem létrehozásával. Erre már voltak is korábbi együttműködések külső szolgáltató bevonásával, melynek eredményeképp bekerültek a mangalica termékek az egyetemi "Jeles Finomságok" - a Szent István Egyetem által termelt élelmiszereket és alapanyagokat magába foglaló brand kínálatába. A szakmai tapasztalatok átadásán túl a fajták választásával a hungarikumok, azok hagyományainak megőrzése és továbbadása is kiemelt feladat.

A beruházás során a meglévő irodaépületet átalakították, egyik emeleti szárnyát diákszállónak alakították át, illetve betonoszlopos és dróthálós kerítéssel vették körbe a telepet. Felújították a telepi fúrt kutat és a hozzákapcsolódó víz- és csatornarendszert, valamint a fiaztató istálló elektromos hálózatát, emellett trágyatárolót építettek. Továbbá modernizálták és bővítették a meglévő kamerarendszert az istállókban és a telepen, oktatás és vagyonvédelem céljából.

Forrás: Szent István Egyetem

A Szent István Egyetemen az Európai Unó támogatásával megvalósuló EFOP-3.4.3-16-2016-00012 számú, 891 536 543,00 Ft értékű vissza nem térítendő támogatású projekt fő célja az agrárfelsőoktatásban való részvétel növelése, a lemorzsolódás csökkentése, külön hangsúlyt helyezve a hátrányos helyzetű, illetve a hátrányos helyzetű térségből származó hallgatók támogatására, esélyegyenlőségének biztosítására. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekttel a lehető legátfogóbban kívánja fejleszteni az Egyetem képzési rendszerét. A támogatás fedezi az intézmény összköltségeinek 100 százalékát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?