Kiderült, miért van egyre több vad a kertekben: nem azért, mert túl sok az állat

agrarszektor.hu
Egyre több a vadbaleset, és a kiskertekben is egyre gyakrabban bukkannak fel a vadak Baranya megyében. Ennek a hátterében azonban nem az áll, hogy sok az állat, hanem, hogy az a kevés is, ami van, kiszorult a természetes élőhelyéről.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Baranya megyében egyre többször bukkannak fel a kiskertekben és az utakon vadak, ami sokak szerint annak köszönhető, hogy túl sokan vannak - írja a bama.hu-ra hivatkozva az Infostart. Azzal nem mindenki ért egyet, hogy az a megoldás, ha elpusztítják az állatokat, a jelenlétük azonban veszélyes, baleseteket válthatnak ki, így egyesek szerint az utak biztonságát kellene növelni. 

Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, tényleg gyakori a vad és gépjármű ütközése, ám a jelenségnek több oka is van. "Sajnos nincs sok vad, csak az a kevés is, ami van, nincs a helyén. Erdősítések vannak és a jó vadbúvóhelyek - például a Mecseken is - ki vannak kerítve. Így a vadak be vannak zúdítva a mezőgazdasági területekre, amelyek mellett ott az út" - fogalmazott. Hozzátette: probléma, hogy a mezőgazdaságban kárt okoznak, de gond az is, hogy nem találnak vissza az eredeti élőhelyükre. Gyakorlatilag mi emberek gerjesztjük ezt a problémát - hangsúlyozta a szakember, aki szerint a megoldás az lenne, ha minél kevesebb kerítés lenne és a vadak (szarvasok és vaddisznók) visszatalálnának az eredeti élőhelyükre, az erdőbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?