Itt a csodafegyver a gyümölcsösök egyik legpusztítóbb kártevője ellen

Itt a csodafegyver a gyümölcsösök egyik legpusztítóbb kártevője ellen

agrarszektor.hu
Az Oregoni Állami Egyetem kutatói találtak egy olyan rovart, amely hasznossá válhat az Észak-Amerikában és Európában feltartóztathatatlanul terjedő idegenhonos kártevő, a foltosszárnyú muslica elleni védekezés során. A kutatók által talált parazita darázsfaj nemcsak a foltosszárnyú muslica terjedésének vethet gátat, de biológiai védekezésként a rovarirtószer-használatot is csökkentheti.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Vaughn Walton az Oregoni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karának professzora kifejtette, hogy a foltosszárnyú muslica(Drosophila suzukii) ellen azért nehéz védekezni, mivel az nagyon magas reprodukciós rátával rendelkezik, több generáció is kifejlődik belőle egy év alatt, ismertette a problémát a Farm Progress. Emiatt, rovarirtószeres kezelés esetén, folyamatosan kell alkalmazni azt a növényeken, olykor heti 2-3 alkalommal is. Ez pedig sem gazdaságilag, sem a környezetvédelmileg nem fenntartható hosszútávon. Walton professzor szerint a foltosszárnyú muslica ellen inkább biológiai növényvédelemre van szükség, mert anélkül a kártevő az országok összes gyümölcstermésének akár 10%-át is elpusztíthatja minden évben.

Foltosszárnyú muslica / Kép forrása: Getty Images

Vaughn Walton professzor és munkatársai szerint az általuk vizsgált Pachycrepoideus vindemmiae névre keresztelt parazita darázs lehet a megoldás a foltosszárnyú muslica ellen. A legtöbb parazita darázs beássa magát a gazdatestbe, belerakja a tojásait, közben pedig megöli a gazdaszervezetet. A metódussal az a probléma, hogy közben a gazdaállatnak módja van antitesteket kifejleszteni a parazita ellen. A Pachycrepoideus vindemmiae azonban más módszerrel támad. A petéit ugyanis nem a kifejlett foltosszárnyú muslicába rakja le, hanem a lárvák külső vázára, amely így nem kezd el antitesteket képezni ellene.

A kártevő elleni hatékony védekezéshez természetesen többre lesz szükség, mint pusztán csak a parazita darázsra. A tudósok szerint a megfelelő közegészségügyi állapotok, a fák gondos metszése, a csepegtetéses öntözés és más módszerek segíthetnek, de ezek csak akkor lesznek hatékonyak, ha egy teljeskörű cselekvési tervvel rendelkezünk a kártevők ellen. Így például a csepegtetéses öntözés sikeresen csökkentheti a muslicapopulációk élettartamát és reprodukciós képességeit, a gyomok elleni takarófólia pedig megakadályozhatja a muslicákat abban, hogy beássák magukat a talajba, és ott petéket rakjanak le. A tudósok mindezek mellett komolyan vallják, hogy a foltosszárnyú muslica elleni védekezésben a jövőben nagy szerepe lesz a most felfedezett parazita darázsnak. Jelenleg Walton professzor és társai több tesztet is elvégeztek az élősködő darázzsal, most arra várnak, hogy engedélyt kapjanak a darázs nagyobb tömegekben történő felhasználására. A kutatók felfedezésüket nemrég publikálták a PLOS One tudományos folyóiratba is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?