Forrósodik a helyzet az európai báránypiacon: így alakultak az árak az elmúlt napokban

Forrósodik a helyzet az európai báránypiacon: így alakultak az árak az elmúlt napokban

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban az elmúlt héten továbbra sem volt változás a nehézbárány-árakban, ugyanakkor a könnyűbárány-árak továbbra is emelkednek.

A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2020. október 18-vel végződő, 42. héten 589,1 euró/100 kg (vágott test egyenérték /vte/), a könnyűbárány ára pedig 619,3 euró/100 kg (vte.) volt - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Előbbinél két hete tart a stagnálás, utóbbinál ismételten kis mértékű, 0,2 %-os volt az emelkedés az egy héttel korábban rögzített értékekhez képest (41. héti árak: 589 euró/100 kg (vte.), 617,8 euró/100 kg (vte.) ).

A 42. heti nehézbárány-árak 0,3 %-kal maradnak el az egy hónappal korábban rögzített értékhez képest. A könnyűbárány-árak elmúlt hetekben tapasztalt fokozatosan emelkedése következtében az jelenleg 2,8 %-kal magasabb az egy hónappal korábban rögzített árhoz viszonyítva. A 2019-es év hasonló időszakában rögzített értékeket a nehézbárány-árak 14,7 %-kal, a könnyűbárány-árak pedig 8,7 %-kal haladják meg jelenleg.

A 42. hétre a nehézbárány-árak Olaszországban és Írországban 0,6 %-kal, Spanyolországban 0,3 %-kal, Franciaországban pedig minimálisan, 0,1 %-kal emelkedtek. Hollandiában 2,5 %-os volt a csökkenés, a mindig változó román árakban a 41. héten rögzített 6,2 %-os mérséklődést követően pedig újabb, 8,7 %-os mérséklődés volt tapasztalható az elmúlt héten. Az Egyesült Királyságban a bárányárakban 1,7 %-os emelkedés volt tapasztalható a 42. héten, azonban ez az érték még mindig 3,5 %-kal marad el az egy hónappal korábban rögzített értéktől.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?