Koronavírus: nemcsak a járvány miatt küzd komoly gondokkal a magyar baromfiágazat

Koronavírus: nemcsak a járvány miatt küzd komoly gondokkal a magyar baromfiágazat

agrarszektor.hu
Továbbra sincsenek könnyű helyzetben a hazai baromfiágazat szereplői, noha az elmúlt hónapok némi bizakodásra adtak okot. A koronavírus-járvány hatásai még érződnek, ráadásul a madárinfluenza is komoly kiesést okozott az ágazatban. A turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódóan az élelmiszerpiac közel negyede eltűnt, a madárinfluenza pedig több mint 30 milliárd forintos kárt okozott, emlékeztetett helyzetértékelésében a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A baromfiágazatban jelenleg - egyebek mellett - a magas gabonaárak is komoly kihívást jelentenek a szereplőknek. A szakmai szervezet szerint ezért sürgősen meg kellene vizsgálni, hogy egyes nagykereskedők és ipari felhasználók a piactól elrugaszkodott jelenlegi gabonaárakat milyen spekulációs érdekek mentén alakítják ki, írta meg a Magyar Nemzet.

A BTT emellett kiemelte, hogy a piaci szereplőknek hasznos lenne egy előrejelzés arról, meddig tartanak ki a rendkívül magas gabonaárak. Ezzel párhuzamosan ki kellene dolgozni egy olyan finanszírozási és támogatási modellt, amely garantálná a könnyebb hozzáférhetőséget a takarmányozáshoz szükséges hazai alapanyagokhoz.

A terméktanács felidézte, hogy Magyarország szeptemberben visszanyerte a madárinfluenza-mentes státuszát, de a veszély nem múlt el. A vadmadarak vándorlási időszakában fokozott a fertőzésveszély. Az elmúlt időszakban ráadásul Hollandiában, Németországban és Nagy-Britanniában is ismét megjelent a kór, ezért a hatóságok továbbra is fokozott védekezésre szólítják az állattartókat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A BTT úgy látja, az ágazat helyzetének stabilizálásához érdemben járulna hozzá egy valós idejű, online adatbázis kiépítése. Csak az adatbázisban szereplő engedélyezett baromfitelepek kaphatnának állami kártalanításokat és támogatásokat. Az új online adatbázis emellett lehetővé tenné a naprakész állománystatisztikák előállítását, az ügyintézés egyszerűsítését, valamint az állattartó telepek online járványvédelmi ellenőrzését is. A szervezet szerint meg kellene vizsgálni azt is, hogy milyen egyéb kormányzati intézkedések állhatnak rendelkezésre a baromfiszektor megvédésére, az idei támogatások kifizetésének felgyorsítása mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?