Erre a tudósok se számítottak: az ózonszennyezés csökkentése a madarakat is védi

Erre a tudósok se számítottak: az ózonszennyezés csökkentése a madarakat is védi

MTI
Az emberek védelmét célzó légszennyezés-csökkentési amerikai szabályozások a madarakat is óvják. Egy új tanulmány szerint az ózonszennyezés csökkentésére irányuló szövetségi program mintegy 1,5 millió madár pusztulását akadályozhatta meg 40 év alatt az Egyesült Államokban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Cornell Egyetem és az Oregoni Egyetem kutatóinak az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmánya a madarak száma és a légszennyezés közötti kapcsolatot vizsgálta a madármegfigyelési programokat és a légszennyezettségi adatokat, valamint a szövetségi szabályozásokat összevetve. A kutatók elemezték a madarak számának havi változásait, a légszennyezettségi adatokat és a szabályozási státust 3214 amerikai megyében 15 éves időtartamban, a nitrogén-oxid-kibocsátás csökkentésének programjára összpontosítva.

A tanulmány eredményei azt jelzik, hogy az ózonszennyezés a legkárosabb az olyan kistestű vándormadarakra, mint a veréb, a pinty vagy a poszáta, amelyek az észak-amerikai szárazföldön élő madarak 86%-át alkotják. Közvetlenül károsítja légzőszerveiket, közvetve pedig táplálékforrásaikon keresztül ártalmas rájuk.

Az újvilági poszátafélék családjába tartozik a narancstorkú lombjáró (Setophaga fusca) is. (Forrás: Getty Images)
Kutatásunk megmutatta, hogy a környezetvédelmi rendelkezések előnyeit alábecsülhettük. A szennyezés csökkentése nem várt területeken is jó hatással van és segíti a fajmegőrzésre irányuló törekvéseket

- mondta Ivan Rudik, a tanulmány vezető szerzője.

Amanda Rodewald professzor, a tanulmány társszerzője szerint az ózon nemcsak a madaraknak képes közvetlen fizikai károsodást okozni, hanem a növények egészségére is ártalmas és csökkenti a rovarokat, a madarak táplálékát. Kevésbé lesznek életképesek és kevésbé képesek szaporodni azok a madarak, amelyeknek nincsenek igen jó minőségű élőhelyeik vagy táplálékforrásaik. A jó hír viszont az, hogy az emberi egészség védelmét célzó környezetvédelmi politika fontos előnyökkel jár a madarak esetében is, tette hozzá a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03