Elképesztő pusztításokat okoz az időjárás az országban: és ez még csak a kezdet

Elképesztő pusztításokat okoz az időjárás az országban: és ez még csak a kezdet

agrarszektor.hu
Már most is érezhető a klímaváltozás hatása Magyarországon, ha pedig tovább folytatódik a felmelegedés, akkor az az ország vízgazdálkodásában jelenti majd a legnagyobb problémát, a szélsőségektől pedig leginkább a városlakók szenvednek majd. Tizenhét olyan hőhullámos nap volt idén nyáron, amikor az országos tisztifőorvos legalább másodfokú hőségriadót rendelt el. Ha a globális felmelegedést nem sikerül megállítani vagy mérsékelni, akkor Magyarországot extrém hőhullámok fogják fenyegetni.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A megfigyelések, és az OMSZ regionális klímamodelljei is azt mutatják, hogy a hőmérséklet-emelkedés leginkább a hőség, a forró napok számának a növekedésében nyilvánul meg, tehát extrém hosszú hőhullámokkal kellett szembenézni már az utóbbi nyarakon Nyugat-Európában, de Magyarországon is, így ezeknek a jelenléte, illetve a rendszeressé válása, ami kihívást jelent, különösen a városlakók számára. A másik a szélsőségesen intenzív csapadékhullás, amik esetében szintén a városokat kell kiemelni, ugyanis a burkolt felületek megnehezítik a csapadékvíz elvezetését, vagyis városi villámárvizek alakulhatnak ki - tudta meg az Infostart Lakatos Mónikától, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértőjétől.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakértő hozzátette, hogy a klímaváltozás az ország vízgazdálkodásában jelenti majd a legnagyobb problémát. Azokon a területeken ugyanis, ahol szélsőségesen nagyobb a szárazság, előfordulhat, hogy bizonyos vízkivételt korlátozni fognak, ezért a mezőgazdaság számára a jövőben elengedhetetlen lesz a kiterjedt területeken való öntözés, ami nyilván költségesebb lesz, de erre föl kell készülni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint az idei nyár időjárásával ízelítőt kaphattunk abból, hogy mi vár a következő generációkra abban az esetben, ha nem történik átfogó globális intézkedés a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02