Elképesztő pusztításokat okoz az időjárás az országban: és ez még csak a kezdet

agrarszektor.hu
Már most is érezhető a klímaváltozás hatása Magyarországon, ha pedig tovább folytatódik a felmelegedés, akkor az az ország vízgazdálkodásában jelenti majd a legnagyobb problémát, a szélsőségektől pedig leginkább a városlakók szenvednek majd. Tizenhét olyan hőhullámos nap volt idén nyáron, amikor az országos tisztifőorvos legalább másodfokú hőségriadót rendelt el. Ha a globális felmelegedést nem sikerül megállítani vagy mérsékelni, akkor Magyarországot extrém hőhullámok fogják fenyegetni.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A megfigyelések, és az OMSZ regionális klímamodelljei is azt mutatják, hogy a hőmérséklet-emelkedés leginkább a hőség, a forró napok számának a növekedésében nyilvánul meg, tehát extrém hosszú hőhullámokkal kellett szembenézni már az utóbbi nyarakon Nyugat-Európában, de Magyarországon is, így ezeknek a jelenléte, illetve a rendszeressé válása, ami kihívást jelent, különösen a városlakók számára. A másik a szélsőségesen intenzív csapadékhullás, amik esetében szintén a városokat kell kiemelni, ugyanis a burkolt felületek megnehezítik a csapadékvíz elvezetését, vagyis városi villámárvizek alakulhatnak ki - tudta meg az Infostart Lakatos Mónikától, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértőjétől.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakértő hozzátette, hogy a klímaváltozás az ország vízgazdálkodásában jelenti majd a legnagyobb problémát. Azokon a területeken ugyanis, ahol szélsőségesen nagyobb a szárazság, előfordulhat, hogy bizonyos vízkivételt korlátozni fognak, ezért a mezőgazdaság számára a jövőben elengedhetetlen lesz a kiterjedt területeken való öntözés, ami nyilván költségesebb lesz, de erre föl kell készülni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint az idei nyár időjárásával ízelítőt kaphattunk abból, hogy mi vár a következő generációkra abban az esetben, ha nem történik átfogó globális intézkedés a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?