2022. augusztus 18. csütörtök Ilona

Nyilatkozott a rendőrség: a társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

agrarszektor.hu
A november 25-éig bejelentett társas vadászatok megtarthatók, a hivatásos és sportvadászok pedig a kijárási tilalom alól is mentesülhetnek.

Ugyan Orbán Viktor miniszterelnök november 9-én bejelentette, hogy a kormány legalább egy hónapig mindenfajta gyülekezést megtilt a koronavírus-járvány terjedése miatt hozott szigorító intézkedések részeként, ez a tilalom nem vonatkozik a társas vadászatok megtartására, tudta meg a 24.hu. A portál értesüléseit az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) is megerősítette.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az ORFK közlése szerint a vadászat elsősorban vadgazdálkodási tevékenység, amely a területet és az időpontot tekintve is tervszerűen zajlik. A járványügyi védekezés nem akadálya a szabályosan bejelentett társas vadászatok megtartásának. Mégpedig azért nem, mert ez a vadgazdálkodás működtetését, a vadállomány tervszerű és szükségszerű szabályozását, a vadásztársaságok gazdasági fennmaradását is szolgálja. Emellett a vadászat a természet körforgásából adódóan nem halasztható tevékenység.

A jelenleg érvényben levő szabályozás szerint minden gyülekezést tilos, ez alól azonban kivételt jelentenek a vadászok. Az ORFK indoklása szerint a társas vadászat ugyan nevében utal arra, hogy csoportosan végzett tevékenység, azonban nem értelmezhető gyülekezésnek. Ennek az ágazat szerint némiképp ellentmond, hogy legalább a vadászat előtti eligazítások során a vadászoknak gyülekezniük kell.

A rendőrség azt is hozzátette, hogy a hatályban lévő védelmi intézkedéseket a vadászaton részt vevők kötelesek betartani. A szűken értelmezett vadászati tevékenységhez nem tartozó eseményeket - így a vadászatok előtti és utáni vendégfogadást, ünneplést - a járványügyi védekezéssel összhangban nem szabad megtartani.

Vadászkörökben arról már korábban lehetett hallani, hogy a szeptember 30-áig bejelentett vadászatok megtarthatók, ám hatósági tájékoztatás eddig ezt nem rögzítette. A szeptemberi időpontot egy 2004-es agrárminisztériumi rendelet tartalmazza, amire az ORFK is hivatkozott válaszában, a vadászati törvény mellett. Azonban a szeptemberi időpont után bejelentett társas vadászatok is megtarthatók. A 24.hu értesülései szerint az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet közös levélben november 25-ig szabott póthatáridőt a társas vadászatok bejelentésére.

Kiderült az is, hogy bizonyos esetekben az este 8 és reggel 5 óra közti kijárási tilalom alól is mentesülhetnek a vadászok. Igaz, ez a társas vadászatokra nem vonatkozik, azokat csak nappal lehet megtartani. De a hivatásos vadászok mellett a tagsággal rendelkező egyéni sportvadászok is kaphatnak engedélyt éjszakai vadászatra, ha a vaddisznóállomány gyérítésben vagy az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében történő vadejtésben vesznek részt.

Noha sokak számára a vadászat szórakozás, és a vázolt szabályokkal akár vissza is lehet élni, kétségtelen, hogy évente több milliárd forintnyi vadkár keletkezik, és körülbelül 150 ezer vaddisznó kilövésére van szükség ahhoz, hogy megfelelően szabályozni lehessen az állományt, továbbá az afrikai sertéspestis is valós veszélyt jelent. A betegség tekintetében pedig a sertéságazat védelmének utolsó védvonalát a vadászok jelentik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?