Agresszívan viselkednek a madarak? Mutatjuk, mi lehet a jelenség mögött

Agresszívan viselkednek a madarak? Mutatjuk, mi lehet a jelenség mögött

agrarszektor.hu
Tavaszonként minden évben érkeznek bejelentések a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) olyan madarakról, amelyek akár napokon keresztül támadják az épületek vagy az autók ablakait, illetve az autók visszapillantó tükrét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az MME minden tavasszal több bejelentést szokott kapni arról, hogy madarak az épületek és autók ablakait, illetve ez utóbbiak visszapillantó tükreit támadják - írta meg a 24.hu. A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet "tükörkép-szennyező" hatása áll.

A madarak ugyanis nem a tükröződő felületet, hanem a saját tükörképüket támadják, mert konkurens fajtársnak nézik. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő "ellenfél" legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza - állt az MME közleményében.

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás és mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes akár végkimerülésig is küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő "fajtárs" támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört.

Szerencsére a jelenség megelőzése, kezelése egyszerű. A tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása már rengeteget segíthet. A tükröződés emellett csökkenthető függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó "rémzsinór" is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?