Vaddisznók lepték el a Balaton környékét: rettegnek a lakók, mindenki tehetetlen

Vaddisznók lepték el a Balaton környékét: rettegnek a lakók, mindenki tehetetlen

agrarszektor.hu
Estétől hajnalig a vaddisznók az urak Balatonfűzfőn, de már nappal is mutatkoznak. Tönkreteszik a kerteket, felborogatják és széttúrják a kukákat, tízen-húszan is vonulnak egyszerre együtt, jelenlétük sok lakót megrémiszt. A helyzet pedig egyelőre megoldhatatlannak tűnik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Balesetveszélyes, szabályozási szürkezónába esik, teljesen hiábavaló, pénz- és munkaigényes, lassú, vagy ezek kombinációja - nincs könnyű helyzetben az, aki mindenki számára megnyugtató és hatékony megoldást keres a városokba szokott vaddisznók ellen. Most épp Balatonfűzfőn kezd betelni a pohár. Bár többéves problémáról van szó, az utóbbi két évben folyamatosan erősödik, most már százas nagyságrendben jelennek meg a lakott területen - írja a Telex

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az önkormányzat több megoldással próbálkozott eddig:

  • bevezették a kötelező kukát, hogy a nyaralók ne tegyék ki nejlonzsákban a vaddisznókat vonzó szemetüket,
  • elkezdték kitakaríttatni a rendezetlen, bozótos területeket,
  • bejárásokat szerveztek a vadásztársaságokkal, a rendőrséggel,
  • kihelyezték az élve befogó csapdát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendőrség sem tud mit kezdeni a helyzettel

A rendőrség is tehetetlen, oda is érkeznek rendszeresen vaddisznókkal kapcsolatos bejelentések az egész térségből, de nincsenek meg az eszközei a helyzet kezelésére. Ha bejelentést kapnak, kimennek, próbálják megnyugtatni azt, aki hívta őket. Értesíthetik a vadásztársaságot, de a vadász sem lőheti csak úgy le az állatot, hacsak nem forog emberélet közvetlen veszélyben. 

Egy kapitány arról is beszámolt, hogy tudomása szerint Csopakon például egész jól rendeződött a helyzet azután, hogy az önkormányzat kitakaríttatta a rendezetlen kerteket, és le is zárták, amit lelehetett. A fűzfői bizottsági ülésen a vadásztársaságok vezetői is ebbe az irányba próbálták terelni a megoldáskeresést. Ha a disznó nem érzi jól magát a kitakarított, nyílt területen, akkor visszamegy az erdőbe.

A környéken sok, 400-nál is több vaddisznót lőttek már ki a vadásztársaságok, de minél jobban vadásszák az állatot, annál inkább bemenekül a lakott területre. Az altatólövedék is szóba került már, de belterületen veszélyes használni, ráadásul még állatorvos is kell a használatához. A különféle riasztókat is elvetették, mert azok meg vagy a helyi lakókat, vagy az állataikat űznék el. A belterületi kilövésre máshol, például Miskolcon, Pécsen vagy Nagykovácsiban engedélyt adott a rendőrség, igaz, nagyon részletes szabályokat előírva. 

Minél több disznót lövünki ki, annál jobban zargatva vannak, és jönnek be a lakott területre. Okos állat. A területen kint már alig találkozunk vaddisznóval  

- jegyezte meg egy vadásztársaság képviselője.

A jogi helyzet is bizonytalan, mert a vadászati törvény nincs összhangban a fegyverhasználatról szóló kormányrendelettel. A törvény értelmében a belterület nem része a vadászterületnek, amiből az következik, hogy a vadász ott nem használhatja a fegyverét. Ugyanakkor a kormányrendelet szerint az illetékes rendőrség engedélyével lehet lelőni lakott területen kárt okozó vadászható állatot, és azt is felsorolja, hogy mi mindent kell tartalmaznia az erre vonatkozó kérelemnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárminisztérium szerint "a belterületen megjelenő és esetlegesen kárt okozó vaddisznók eltávolítására most is van lehetőség". A rendelet külön engedéllyel megengedi a vad életét és testi épségét nem veszélyeztető kábító és bénító vegyszer, lőszer, illetve "a vad befogásához jogszerű csapdázási módszer" alkalmazását, ha lakott területről való eltávolítás a cél. 

Tilos futni és kiabálni!

Egyelőre pedig nem tudnak mást tenni, mint tájékoztatni az embereket, hogy ha szembe találják magukat egy vaddisznóval, akkor semmi olyat ne tegyenek, amitől veszélyben érezné magát az állat. Ha valaki sétált, egyszerűen sétáljon tovább, ne fusson és ne kezdjen el kiabálni!

Még a zöldhulladékkal is vigyázni kell

Úgy tűnik, az utóbbi időben egyszerűen jobb élőhellyé váltak a vaddisznók számára bizonyos belterületek, mint régebben voltak. Korábban jellemzően a városszéli telkek, víkendtelkek, hétvégi kiskertek voltak, amelyeket a tulajdonosaik karbantartottak, kezeltek, védtek, rendszeresen kint voltak. Ezek közül sok kert mostanra elhanyagolódott, Budán például elég sok ilyen telket találni. Aztán ott vannak a házak közé ékelődött erdőfoltok, ahol szintén remekül tudnak bujkálni a vaddisznók. A rendezetlen területekkel a búvóhely tehát adott, ehhez jön hozzá esetleg az erjedés illata, az elszórt szemét, de akár maga a zöldhulladék is, ami alatt elszaporodnak a rovarok, pajorok, csigák - mind kiváló táplálék a vaddisznó számára. Ha tehát nem szeretnénk vaddisznókat találni a kertünkben, nagyon fontos, hogy semmiféle táplálékot nem szabad neki kint hagyni, de vigyázni kell még a zöldhulladék kirakásával is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13