Drasztikus drágulás a magyar henteseknél: egekben az árak, és ez még csak a kezdet

Drasztikus drágulás a magyar henteseknél: egekben az árak, és ez még csak a kezdet

agrarszektor.hu
A húsok tekintetében óriási az áremelkedés, aminek részben az az oka, hogy - a világpiaci folyamatok miatt, amelyekre nekünk szörnyen kevés ráhatásunk van - takarmányfronton is komoly drágulás volt. A termelők az állataikat jelenleg 30-40 százalékkal több takarmányköltséggel tudják csak felnevelni az egy évvel korábbihoz képest, jelenleg tehát nagyon nehéz helyzetben van a hazai állattenyésztés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Durván megnőttek az élelmiszerárak az utóbbi időben, a gyümölcsök és a húsok is sokat drágultak. A gyümölcsöknél főként a leendő termés nagy részét elpusztító súlyos tavaszi fagykárok állnak a drágulás hátterében, míg a húsoknál a takarmányfronton tapasztalható áremelkedés okozza mindezt - közölte a HellóVidékkel Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke. Kiemelte, a termelők az állataikat jelenleg 30-40 százalékkal több takarmányköltséggel tudják csak felnevelni az egy évvel korábbihoz képest. A takarmányár pedig komoly kihatással van a hústermékek árára. Az állattenyésztés jelenleg nagyon nehéz helyzetben van emiatt. Akik levágatják az állatot, azoknál még képződik valamennyi hasznon, de a tenyészállat-értékesítésnél aligha. Sajnos az a tapasztalat, hogy a tenyészállat attól nem lesz drágább, hogy 30 %-kal drágábban etetjük.

Az alelnök beszélt az állattenyésztés és fenntarthatóság kapcsolatáról is. Elmondta, szerinte divatos vélekedés a húsfogyasztást hibáztatni a környezeti problémákért, de a vöröshúsok visszaszorításával semmi sem oldódna meg. A vörös húsok fogyasztása a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás része, a szervezetünknek például szüksége van az úgynevezett hem vasra, amit leginkább a vöröshúsból tudunk hasznosítani. Az ember mindenevő, mindenre szükségünk van - tette hozzá. 

Magam is szeretnék olyan világban élni, ahol a szarvasmarhák tenyésztésének az ökológiai lábnyoma a legnagyobb probléma. Ezek a "divatos", a közvéleményt - vagy legalábbis annak kevésbé hozzáértő rétegét - szándékosan félrevezető témák általában "sötétzöld műhelyekből" indulnak hódító útjukra. Úgy, mint például az, hogy csökkentsük az állatlétszámot, közben mérsékeljük a földeken a műtrágyázást, és inkább növeljük a szerves trágya használatát. De mindezt egyszerre mégis hogyan? Itt azért van egy súlyos ellentmondás.
Forrás: MTI Fotó: Bugány János

A húsfogyasztást etikai szempontból is egyre többen ellenzik. Régóta vita tárgyát képezi, hogy az elfogyasztott állati termékek egyre emelkedő mennyisége nem túl kedvező sem az állatok jóléte, sem a környezet szempontjából. Süle Katalin szerint ezek gazdasági haszonállatok, ez a megnevezésük is, és azért tartjuk őket a mindenkori állatvédelmi és állathigiénés szabályok maximális betartása mellett, hogy elfogyasszuk őket, ez a természet rendje. 

Állattenyésztőként tudom, mi a valóság. Kijelenthetem, hogy minden szabály betartásával, boldogok ezek az állatok!

Az elnök a magyar termőföldek állapotával kapcsolatban kitért arra, hogy, ha egy uniós összehasonlítást nézünk, akkor láthatjuk, hogy a magyar termőföldek mennyivel jobb állapotban vannak, mint Európa más tájain. Ugyanakkor tény, hogy az éghajlatváltozás miatt elég kedvezőtlen folyamatokat indultak el nálunk is. Évről-évre egyre kevesebb a csapadék, erre válaszul meg kell teremteni az öntözés lehetőségét. Hangsúlyozta, a mezőgazdaság általi környezeti terhelés az ipari terheléshez képest tényleg elenyésző. 

Összességében a gazdaember nem kizsigereli a földet, hanem visszatáplálja. Amikor azt mondják egy gazdálkodónak, hogy hagyd parlagon a földedet, ne műveld meg, akkor azzal sokkal súlyosabb károkat okozhatunk, mert mindenféle invazív faj elszaporodásának adunk teret

- közölte. 

A teljes cikk a HellóVidék oldalán olvasható. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?