Drasztikus drágulás a magyar henteseknél: egekben az árak, és ez még csak a kezdet

Drasztikus drágulás a magyar henteseknél: egekben az árak, és ez még csak a kezdet

agrarszektor.hu
A húsok tekintetében óriási az áremelkedés, aminek részben az az oka, hogy - a világpiaci folyamatok miatt, amelyekre nekünk szörnyen kevés ráhatásunk van - takarmányfronton is komoly drágulás volt. A termelők az állataikat jelenleg 30-40 százalékkal több takarmányköltséggel tudják csak felnevelni az egy évvel korábbihoz képest, jelenleg tehát nagyon nehéz helyzetben van a hazai állattenyésztés.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Durván megnőttek az élelmiszerárak az utóbbi időben, a gyümölcsök és a húsok is sokat drágultak. A gyümölcsöknél főként a leendő termés nagy részét elpusztító súlyos tavaszi fagykárok állnak a drágulás hátterében, míg a húsoknál a takarmányfronton tapasztalható áremelkedés okozza mindezt - közölte a HellóVidékkel Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke. Kiemelte, a termelők az állataikat jelenleg 30-40 százalékkal több takarmányköltséggel tudják csak felnevelni az egy évvel korábbihoz képest. A takarmányár pedig komoly kihatással van a hústermékek árára. Az állattenyésztés jelenleg nagyon nehéz helyzetben van emiatt. Akik levágatják az állatot, azoknál még képződik valamennyi hasznon, de a tenyészállat-értékesítésnél aligha. Sajnos az a tapasztalat, hogy a tenyészállat attól nem lesz drágább, hogy 30 %-kal drágábban etetjük.

Az alelnök beszélt az állattenyésztés és fenntarthatóság kapcsolatáról is. Elmondta, szerinte divatos vélekedés a húsfogyasztást hibáztatni a környezeti problémákért, de a vöröshúsok visszaszorításával semmi sem oldódna meg. A vörös húsok fogyasztása a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás része, a szervezetünknek például szüksége van az úgynevezett hem vasra, amit leginkább a vöröshúsból tudunk hasznosítani. Az ember mindenevő, mindenre szükségünk van - tette hozzá. 

Magam is szeretnék olyan világban élni, ahol a szarvasmarhák tenyésztésének az ökológiai lábnyoma a legnagyobb probléma. Ezek a "divatos", a közvéleményt - vagy legalábbis annak kevésbé hozzáértő rétegét - szándékosan félrevezető témák általában "sötétzöld műhelyekből" indulnak hódító útjukra. Úgy, mint például az, hogy csökkentsük az állatlétszámot, közben mérsékeljük a földeken a műtrágyázást, és inkább növeljük a szerves trágya használatát. De mindezt egyszerre mégis hogyan? Itt azért van egy súlyos ellentmondás.
Forrás: MTI Fotó: Bugány János

A húsfogyasztást etikai szempontból is egyre többen ellenzik. Régóta vita tárgyát képezi, hogy az elfogyasztott állati termékek egyre emelkedő mennyisége nem túl kedvező sem az állatok jóléte, sem a környezet szempontjából. Süle Katalin szerint ezek gazdasági haszonállatok, ez a megnevezésük is, és azért tartjuk őket a mindenkori állatvédelmi és állathigiénés szabályok maximális betartása mellett, hogy elfogyasszuk őket, ez a természet rendje. 

Állattenyésztőként tudom, mi a valóság. Kijelenthetem, hogy minden szabály betartásával, boldogok ezek az állatok!

Az elnök a magyar termőföldek állapotával kapcsolatban kitért arra, hogy, ha egy uniós összehasonlítást nézünk, akkor láthatjuk, hogy a magyar termőföldek mennyivel jobb állapotban vannak, mint Európa más tájain. Ugyanakkor tény, hogy az éghajlatváltozás miatt elég kedvezőtlen folyamatokat indultak el nálunk is. Évről-évre egyre kevesebb a csapadék, erre válaszul meg kell teremteni az öntözés lehetőségét. Hangsúlyozta, a mezőgazdaság általi környezeti terhelés az ipari terheléshez képest tényleg elenyésző. 

Összességében a gazdaember nem kizsigereli a földet, hanem visszatáplálja. Amikor azt mondják egy gazdálkodónak, hogy hagyd parlagon a földedet, ne műveld meg, akkor azzal sokkal súlyosabb károkat okozhatunk, mert mindenféle invazív faj elszaporodásának adunk teret

- közölte. 

A teljes cikk a HellóVidék oldalán olvasható. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?