Extrém ötletek a klímaváltozás ellen: így csökkentenék a marhák metánkibocsátását

Extrém ötletek a klímaváltozás ellen: így csökkentenék a marhák metánkibocsátását

MTI
A légkörbe kerülő metán mennyiségének csökkentése gyorsabban hozhat eredményt a globális felmelegedés elleni küzdelemben, mint a szén-dioxid elleni lépések - olvasható a Magyar Nemzet szerdai lapszámában.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 13. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A decemberi rendezvényen immár 11. alkalommal adjuk át tíz kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Az emberi tevékenységhez köthető metánkibocsátás két fő forrása az állattenyésztés, valamint a kőolaj- és földgáztermelés - előbbi a globális metánkibocsátás harmadáért, míg az utóbbi az ötödéért felel - írta a lap a Fidelity International befektetési szolgáltató tanulmányára hivatkozva. Az állattenyésztésben egyebek közt speciális takarmányozással, sőt tehénmaszkkal is kísérleteznek a szakemberek a metánkibocsátás csökkentésére.

Az Egyesült Királyságban működő Zelp agrotechnológiai startup például egy olyan szarvasmarhamaszkot fejlesztett, amely az állat böfögése metántartalmának felét képes semlegesíteni. A svájci Mootral fokhagyma- és citruskivonatot tartalmazó takarmánykiegészítőjével a cég szerint akár 38 százalékkal csökkenthető a szarvasmarha metánkibocsátása. Egy nemrég elvégzett kutatásból pedig az derült ki, hogy a szarvasmarha-takarmányhoz adagolt kis mennyiségű tengeri hínár akár a káros gáz 82 százalékos csökkenéséhez is vezethet. A kereskedelmi felhasználáshoz legközelebb álló termékek egyike a dán DSM multinacionális vállalat táplálékkiegészítője, a Bovaer, amelynek alkalmazásával mintegy 30 százalékkal csökkenhet a metánkibocsátás. A Fidelity szerint egyre több jel utal arra, hogy a fejlett országokban már nem nő tovább az egy főre jutó húsfogyasztás, ugyanakkor a fejlődő országokban nem ez a helyzet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. július 3. 05:59