Éremeső a magyar vállalatnál: komoly elismerésben részesültek a tehenek

agrarszektor.hu
Arany- és platina törzskönyves avatásra került sor a Bóly Zrt. csípőteleki telephelyén, mivel a tehenészet 4 tejelő szarvasmarhája is igen jó teljesítményt produkált. A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete 1995-ben alapította újra az Aranytörzskönyvet, melyet azóta vezet, s melyben ma már valamivel több mint 1000 tehén szerepel. Az Aranytörzskönyvbe kerülés feltétele, hogy az adott holstein-fríz egyed elérje a 100.000 kg-os tejtermelést. Ez azonban nem egy hétköznapi termelési érték, mivel a szakma véleménye szerint 1000 tehénből csupán 1 képes teljesíteni ezt a szintet.

A platina törzskönyves elismeréshez viszont már a 130.000 kg-os tejtermelést kell elérni. A törzskönyvek nemcsak a bajnok tehenek nyilvántartását szolgálják, hanem fontos szerepük van a fajtanemesítésben is. A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt. csípőteleki tehenészetének három tehene is bekerült most az aranytörzskönyves elitklubba, míg egy további a platina törzskönyv megszerzésével öregbíti a telephely hírnevét - olvasható a Bonafarm közleményében. A 100.000 kg-os termelést elérő csípőteleki tehenek között Fecske volt a legsikeresebb, aki 5,5 laktáció alatt teljesítette az aranytörzskönyvbe kerülés kritériumát. Csinos azonban kitüntetett társai közül is kiemelkedik, ő ugyanis a 130.000 kg-os termelést is meghaladta eddigi életteljesítményével, amiért platina törzskönyves elismerésben részesült. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindezt 9 laktáció alatt érte el, egy tejelő napra jutó 36,5 kg-os tejtermeléssel. A Bóly Zrt. az avatást követően most már 56 aranytörzskönyves és 2 platina törzskönyves holstein-fríz tehénnel büszkélkedhet. A vállalatcsoport kizárólag ezzel a fajtával dolgozik, és több mint 6200 tehénre és 6100 üszőre alapozva folytatja szarvasmarha-tenyésztését 5 telephelyen: Csípőteleken, Ihászon, Csóton, Marcalgergelyiben, valamint Sátorhelyen, ahol a növendék és vemhes üszők nevelése történik. Csípőtelek Közép-Európa egyik legmodernebb nagyméretű, koncentrált tartásra alkalmas tehenészeti telepe. Éppen ezért a telepen dolgozók mindennapi munkájának elsődleges célja a tehenek komfortérzetének és egészségének biztosítása. A tehenészetben megtermelt tej pedig teljes egészében a Sole-Mizo Zrt. GMO-mentes termékeihez biztosít alapanyagforrást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?