Vészesen fogy a juhállomány Magyarországon: drasztikusan csökken a számuk

Vészesen fogy a juhállomány Magyarországon: drasztikusan csökken a számuk

Aggasztóan lecsökkent a magyar juhállomány az elmúlt években. Míg 2017 december elsején még több mint 1,1 millió juhból állt a hazai állomány, addig ez 2021 júniusára már alig haladta meg a 953 ezret. A vizsgált időszakban több mint tizedével csökkent az anyajuhállomány is, amelynek aránya azonban folyamatosan nőtt a teljes állomány tekintetében. 2017-ben még 810 ezernél is több anyajuhot tartottak a magyar gazdák, ezek száma azonban 2021 nyarára 725 ezerre esett vissza.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Komoly aggodalomra ad okot a magyar juhállomány csökkenése, amely most már évek óta tart. 2017 decemberében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése alapján, még több mint 1,1 millió példányból állt a hazai állomány, ami azonban 2021 végére az előzetes adatok szerint 887 ezerre apadt le. Ez 5 év leforgása alatt közel 23%-os csökkenést jelent.

2017-től 2019-ig átlagosan évi 40 ezerrel csökkent a magyar juhállomány, 2020-tól azonban felgyorsulni látszik ez a tendencia. Ahogy a KSH a 2019-es jelentésében írta, december 1-jén az állomány 1,06 millió példányból állt, ami  azonban 48 ezerrel elmaradt az egy évvel korábban mért számtól. 2020 decemberében ugyanis több mint 110 ezer egyeddel, 944 ezer példányra csökkent az állomány az egy évvel korábban mért értékhez képest. Ezzel a 11%-os csökkenéssel a KSH megállapítása szerint évtizedes mélypontra zuhant a hazai juhállomány. Sajnos itt nem állt meg az állomány fogyása, mivel a 2021-es év végére további közel 60 ezerrel kevesebbet, megközelítőleg 877 ezer juhot regisztrált Magyarországon a KSH.

A magyar juhállomány alakulásának vizsgálatakor ki kell térni az anyajuhokra is, ugyanis ezek számának változása egy másik, érdekes tendenciát tárt fel: noha az anyajuhok száma is folyamatosan, évi 12-20 ezerrel csökkent Magyarországon, a teljes juhállomány tekintetében azonban egyre nőtt a számarányuk. 2017-ben az anyajuhok a teljes állománynak alig több mint 70%-át adták. Ennek az évnek a végén az anyajuhok száma meghaladta a 810 ezer példányt. Ez az arány 2018-ban közel 2%-kal nőtt, pedig ekkor az állomány már csak 797,5 ezer példányból állt. 2019-ben az anyajuhok már csak 782 ezer egyedet tettek ki, de a teljes állományon belüli arányuk tovább nőtt 1,5%-kal. 2020-ban az anyajuhok száma a teljes állománynak már csaknem a 80%-át tette ki, 2021-re pedig már meg is haladta azt. Ekkor az állomány 720 ezer egyedet számlált.

Ami az európai juhtenyésztést illeti, ott se túl fényes a helyzet. Az Európai Bizottság középtávú előrejelzése szerint kemény évek várnak a juhtenyésztőkre, amelyekre mindenkinek fel kell készülnie. Az Agrárszektor ezzel kapcsolatos összefoglalója itt olvasható:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?