Elfogytak a tartalékok: rengeteg magyar gazda fogja vissza a termelését

Elfogytak a tartalékok: rengeteg magyar gazda fogja vissza a termelését

agrarszektor.hu
Továbbra is megmarad, és a jövőben több állatra vehetik majd igénybe a termelők a juhágazatban az állatjóléti támogatást, ennek ellenére az ágazat szereplőinek nem felhőtlen az öröme. Hiába van hiány az európai piacon a bárányhúsból, hiába emelkedett a juhtej ára, mindezek ellenére feltartóztathatatlan a hazai juhállomány leépülése. A jelenség háttérben az áll, hogy mostanra sok juhtartó felélte tartalékait, és inkább visszafogja a termelését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022 óta 1,7%-kal emelkedett a juhhús globális termelése az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legutóbbi piaci jelentése szerint, és elérhette a 16,9 millió tonnát. A juhhús - amelynek mintegy 83%-a az ázsiai és afrikai országokból származik - így a világ hústermelésének csaknem 5%-át teszi ki. A világ juhhús-kereskedelmében az export és az import egyaránt 6%-kal nőtt 2023-ban - olvasható a Világgazdaság oldalán. Magyarország élőbárány-exportjáról egyelőre csak az első három negyedéves adatok vannak meg, ezek alapján pedig az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) azt közölte, hogy az élőbárány-export mennyisége hazánkban 1%-kal, összesen 8 ezer tonnára csökkent, miközben az értéke 22%-kal, 14 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élőbárány-import mennyisége ugyanebben az időszakban 81%-kal csökkent.

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének összefoglalója szerint még soha nem volt ilyen magas ára a báránynak, ennek ellenére nincs elég Európában. Ezt az okozza, hogy a juhtartók az elmúlt években felélték tartalékaikat, és nehezen tartják a lépést a magas inputárakkal. 

Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója szerint főleg a nagy súlyú bárányból van óriási hiány, az októberi árak már 8-10%-kal voltak magasabbak a tavalyinál, és év végén tovább emelkedtek. A hazai piacon 2023 első felében jelentősen, 25%-kal csökkent a belföldi forgalom. Az év második felében ugyan kismértékű növekedést tapasztaltak a bárányhúsfogyasztásban, de még így is alatta maradt az egy évvel korábbinak. 

Tavaly sem változott a gyapjúpiaci helyzet, alacsony maradt a kereslet és alacsonyabb az árszint. A termék pozícióját alapvetően határozza meg az ukrajnai háború, ugyanis a magyar gyapjú jelentős része Ukrajnán keresztül jutott a világpiacra az elmúlt időszakban. Az is igaz, hogy egyik szereplő sem tett kísérletet a probléma megoldására: egyelőre sem a termelők, sem a kereskedők, sem az Agrárminisztérium ingerküszöbét nem érte el ez a probléma - mondta Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója. 

Jó hír, hogy a termelőket érintő támogatások megmaradtak, így a hazai és az uniós anyaállat-támogatások, a nemzeti tenyészkos- és tenyészbak-támogatás, valamint a Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett pályázatok és a kiskérődzők állatjóléti támogatása is. Az agrártárca azt is megerősítette: ez a forrás 2025 után is fenn fog maradni, és ezt a dotációt 300 ezer helyett már 500-600 ezer állatra is igényelhetik majd. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?