Levelet írtak Orbán Viktornak a magyar baromfisok: azonnali lépéseket sürgetnek

Levelet írtak Orbán Viktornak a magyar baromfisok: azonnali lépéseket sürgetnek

agrarszektor.hu
Levelet írt Orbán Viktornak a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, amelyben azonnali intézkedéseket kér az baromfiágazat megsegítésére. Csorbai Attila kiemelte, hogy az elmúlt időszak költségnövekedései és az orosz-ukrán háború olyan komoly nehézségeket okoznak a magyar baromfitartóknak, amelyeket azok rövidtávon sem képesek elviselni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és Nagy István agrárminiszternek a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Ahogy a szervezet honlapján olvasható, Csorbai Attila levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy akár élelmezésbiztonsági veszélyt is jelenthet, ha az állattenyésztési szektor, ezen belül a legnagyobb szereplőnek számító magyar baromfiágazat működése sérül. Amint a szakember fogalmazott,

az elmúlt időszak gazdálkodási körülményei drasztikus költségnövekedést okoztak, amelyet az orosz-ukrán háborús konfliktus tovább fokozhat. A BTT szerint mindent el kell követni annak érdekében, hogy a hazai állatállomány táplálásához nélkülözhetetlen takarmányszükséglet Magyarországon maradjon, és az megfelelő árakon biztosítható legyen. Az ágazati energiakiadásokat pedig a lakosságihoz hasonló rezsicsökkentéssel kellene tompítani.

Csorbai Attila kitért arra is, hogy

az utóbbi időszakban olyan mértékben változtak a baromfiágazat termelési körülményei, hogy a kialakult helyzetet a legtöbb vállalkozás már rövidtávon sem képes elviselni. A szektorban a Covid-járvány, az állategészségügyi helyzet, illetve az energia- és a takarmányárak növekedése rendkívüli nehézségeket okozott, amelyeket az orosz-ukrán konfliktus piaci hatásai most tovább fokoznak.
A baromfiágazatban a legnagyobb költségtényezőt a takarmánykiadások jelentik, amelyek mára 50-60%-kal növekedtek, és az orosz-ukrán háború újabb jelentős áremelkedéshez vezethet. Ezért az itthon megtermett takarmánygabonákat a hazai takarmányszükséglet biztosítására kell fordítani, amelynek érdekében kiviteli és/vagy árkorlátozásokra és kedvezményes finanszírozási megoldásokra van szükség. Ha ez nem történik meg, a hazai állatállomány drasztikusan csökkenhet, ez pedig élelmiszer-ellátási zavarokat idézhet elő

- hívja fel a figyelmet a BTT.

Mivel az állattenyésztés és az állatitermék-előállítás energiaigényes folyamat, a gáz és az elektromos energia drágulása súlyosan érintette a baromfiágazati vállalkozásokat is. Ezért a BTT megítélése szerint az alapvető élelmiszereket termelő termékpályákon a lakosságihoz hasonló rezsicsökkentésre lenne szükség annak érdekében, hogy a vállalkozások energiakiadásait mérsékelni lehessen, és az állati termékek hazai előállítása megfelelő színvonalon folytatódhasson.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?