Veszélyes rovarok lephetik el a magyar kerteket: ezt tedd, ha meglátod őket

agrarszektor.hu
Nyáron szinte naponta összefuthatunk darazsakkal, és sok esetben bizony nem túl kellemes a velük való találkozás. Ha méhrajt vagy darázsfészket találunk lakókörnyezetünkben, akkor semmiképpen se kezdjük el bolygatni, és még csak véletlenül se ütögessük őket! Ilyen esetekben forduljunk szakemberhez!

A meleg évszak beköszöntével a darázskirálynő egyedül kezdi el építeni a fészkét, majd szép lassan lerakja a több száz, de akár több ezer petéjét, amelyek másfél hónap múlva kelnek ki. A darázsfészkek gyakran az ember közvetlen környezetében vannak: szellőzőrendszerekbe, kéményekbe, födémbe költöznek be a családok. Miután kinövik a helyüket, megesik, hogy átrágják a mennyeztet és betódulnak a helyiségekbe - hívta fel a figyelmet Boros Tibor méhész, méhrajbefogó. Hozzátette, intő jel lehet, ha darazsakat látunk jönni-menni lyukból a csatornánál vagy madárdeszkánál - írja az Infostart. A méhrajbefogó nem ajánlja, hogy ezeket a darazsakat szakember nélkül próbáljuk meg eltávolítani. Kiemelte azt is, hogy a bejáratukat tilos purhabbal betömni, több okból is: egyrészt nem fognak megfulladni, másrészt berághatják magukat a házba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos megemlíteni azt is, hogy már három éve annak, hogy akár rovarkárra is van mód biztosítást kötni, ami fedezi a költségeket, ha szakembert hívunk. A szakember beszámolt arról is, hogy a darazsak nem pusztulnak bele a harcba, és hogy már egyetlen darázscsípés is allergiás sokkot, ezzel pedig halált is okozhat. Míg tehát a méheknek kiszakad a fullánkjuk egy szúrásnál, a darazsak annyiszor "támadnak", amennyiszer csak akarnak. A nem kívánt darázsszomszédságnak vannak előjelei, ilyen például az, ha már három-négy rovar jön-megy egy lyukból, ott már lehet következtetni arra, hogy egy két focilabda nagyságú fészek lapulhat, több ezer egyeddel. A családnak ugyanis csak egy kis része jár ki a szabadba gyűjtögetni, a maradék több ezer viszont bent éli az életét. Ha egy födémbe fészkelték be magukat, akkor pedig belül, a ház mennyezetén megjelenhet egy beázásszerű, sárga színű folt, ami azt vetíti előre, hogy már csak a festék tartja a fészket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?