Veszélyes rovarok lephetik el a magyar kerteket: ezt tedd, ha meglátod őket

Veszélyes rovarok lephetik el a magyar kerteket: ezt tedd, ha meglátod őket

agrarszektor.hu
Nyáron szinte naponta összefuthatunk darazsakkal, és sok esetben bizony nem túl kellemes a velük való találkozás. Ha méhrajt vagy darázsfészket találunk lakókörnyezetünkben, akkor semmiképpen se kezdjük el bolygatni, és még csak véletlenül se ütögessük őket! Ilyen esetekben forduljunk szakemberhez!

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A meleg évszak beköszöntével a darázskirálynő egyedül kezdi el építeni a fészkét, majd szép lassan lerakja a több száz, de akár több ezer petéjét, amelyek másfél hónap múlva kelnek ki. A darázsfészkek gyakran az ember közvetlen környezetében vannak: szellőzőrendszerekbe, kéményekbe, födémbe költöznek be a családok. Miután kinövik a helyüket, megesik, hogy átrágják a mennyeztet és betódulnak a helyiségekbe - hívta fel a figyelmet Boros Tibor méhész, méhrajbefogó. Hozzátette, intő jel lehet, ha darazsakat látunk jönni-menni lyukból a csatornánál vagy madárdeszkánál - írja az Infostart. A méhrajbefogó nem ajánlja, hogy ezeket a darazsakat szakember nélkül próbáljuk meg eltávolítani. Kiemelte azt is, hogy a bejáratukat tilos purhabbal betömni, több okból is: egyrészt nem fognak megfulladni, másrészt berághatják magukat a házba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos megemlíteni azt is, hogy már három éve annak, hogy akár rovarkárra is van mód biztosítást kötni, ami fedezi a költségeket, ha szakembert hívunk. A szakember beszámolt arról is, hogy a darazsak nem pusztulnak bele a harcba, és hogy már egyetlen darázscsípés is allergiás sokkot, ezzel pedig halált is okozhat. Míg tehát a méheknek kiszakad a fullánkjuk egy szúrásnál, a darazsak annyiszor "támadnak", amennyiszer csak akarnak. A nem kívánt darázsszomszédságnak vannak előjelei, ilyen például az, ha már három-négy rovar jön-megy egy lyukból, ott már lehet következtetni arra, hogy egy két focilabda nagyságú fészek lapulhat, több ezer egyeddel. A családnak ugyanis csak egy kis része jár ki a szabadba gyűjtögetni, a maradék több ezer viszont bent éli az életét. Ha egy födémbe fészkelték be magukat, akkor pedig belül, a ház mennyezetén megjelenhet egy beázásszerű, sárga színű folt, ami azt vetíti előre, hogy már csak a festék tartja a fészket.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?