Egyre több ilyen rovar van Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A klímaváltozás nyertese lehet a sisakos sáska. A rovar Magyarországon főleg az Alföldön és annak közvetlen környékén található meg, de a csapadékosabb időszakokban komolyan visszaesnek az állományai. A tartósan meleg és száraz időszakokban viszont ismét felbukkannak a populációi, mi több, most már az ország észak-nyugati csücskéből, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területéről is érkeztek észlelései.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén is felbukkant a sisakos sáska, amelyről egészen sokáig úgy hitték, Magyarországon csak az Alföldön és annak környékén fordul elő. A sisakos sáska(Acrida ungarica) a szubtrópusi elterjedésű Acrida fajok egyik Európában is előforduló képviselője, a Kárpát-medencében éri el elterjedésének északi határát. Az akár 10 centimétert is elérő testhosszúságú egyedek a talajfelszínhez lapulva nyerik a mozgásukhoz szükséges energiát. Kifejlődésük nagy átlagos éves hőösszeget igényel. A sisakos sáska semmi mással össze nem téveszthető rovar. A megnyúlt, hengerded test jellegzetes, kúpszerűen kicsúcsosodó fejet visel, kardformájú csápokkal. Hosszú, karcsú hátsó lábuk nagyban segíti repüléssel megnyújtott 10-20 méteres elmozdulásaikat. IUCN listáján vörös könyves, hazánkban védett fajnak számít, természetvédelmi értéke 50 ezer forint - olvasható a Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-bejegyzésében.

A rovar, amint azt a nemzeti park munkatársai, Kenyeres Zoltán, Váczi Miklós, Takács Gábor munkatársai megírták,
Magyarországon főleg az Alföldön, illetve az azzal érintkező dombsági, hegylábi területeken fordul elő. Állományai leginkább homokpusztákon, illetve homokfoltokat is tartalmazó szikes pusztákon jellemzők - ezek területén akár tömeges is lehet. A faj az utóbbi időben egyre több olyan helyről kerül elő, ahonnan korábban nem volt ismert - ebben a szárazodó és melegedő Kárpát-medencei klímának is szerepe lehet. Terjedését az is segíti, hogy a zavarásra kevésbé érzékeny, sőt a tapasztalatok szerint a zavartabb élőhelyeken - például kőbányákban, útrézsűkben és száraz legelőkön - olykor nagyobb egyedszámmal fordul elő, mint a háborítatlan gyepeken.

A sisakos sáskát a Fertő környékének magyar oldalán július végén fogtak először a szakemberek. A tó Ausztriához tartozó partvidékén volt régi adata, de a fajt 2017-ben még eltűntnek tekintették. Noha azóta gyakorivá válásáról számolnak be ott is.

A rovar egyértelműen a globális felmelegedés egyik nyertesének tűnik. A hazai Vörös Könyv szerint a faj állományai az 1960-as években jelentősen visszaestek, részben az akkori csapadékosabb nyári időjárás, részben pedig az élőhelyek felszámolása miatt. Ezzel ellentétben az 1940-es és 1950-es évek, illetve az 1990-es évek közepének olyan időszakaiban, amikor, a mostanihoz hasonlóan, gyakoriak voltak az átlagosnál melegebb évek, jellemzően inkább a gradációit jegyezték fel. A faj Fertő-menti felbukkanásában az is szerepet játszhat, hogy a nemzeti park néhány éve, a természeti értékek megőrzése érdekében, kíméletesebb területkezelésre - mérsékeltebb legeltetés, kaszálás és legeltetés váltogatása - tért át, ami a növényevő rovar számára is sokkal bőségesebb táplálékkínálatot, és minden tekintetben kedvezőbb élőhely-szerkezetet biztosít.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?