Egyre több ilyen rovar van Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen rovar van Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A klímaváltozás nyertese lehet a sisakos sáska. A rovar Magyarországon főleg az Alföldön és annak közvetlen környékén található meg, de a csapadékosabb időszakokban komolyan visszaesnek az állományai. A tartósan meleg és száraz időszakokban viszont ismét felbukkannak a populációi, mi több, most már az ország észak-nyugati csücskéből, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területéről is érkeztek észlelései.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén is felbukkant a sisakos sáska, amelyről egészen sokáig úgy hitték, Magyarországon csak az Alföldön és annak környékén fordul elő. A sisakos sáska(Acrida ungarica) a szubtrópusi elterjedésű Acrida fajok egyik Európában is előforduló képviselője, a Kárpát-medencében éri el elterjedésének északi határát. Az akár 10 centimétert is elérő testhosszúságú egyedek a talajfelszínhez lapulva nyerik a mozgásukhoz szükséges energiát. Kifejlődésük nagy átlagos éves hőösszeget igényel. A sisakos sáska semmi mással össze nem téveszthető rovar. A megnyúlt, hengerded test jellegzetes, kúpszerűen kicsúcsosodó fejet visel, kardformájú csápokkal. Hosszú, karcsú hátsó lábuk nagyban segíti repüléssel megnyújtott 10-20 méteres elmozdulásaikat. IUCN listáján vörös könyves, hazánkban védett fajnak számít, természetvédelmi értéke 50 ezer forint - olvasható a Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-bejegyzésében.

A rovar, amint azt a nemzeti park munkatársai, Kenyeres Zoltán, Váczi Miklós, Takács Gábor munkatársai megírták,
Magyarországon főleg az Alföldön, illetve az azzal érintkező dombsági, hegylábi területeken fordul elő. Állományai leginkább homokpusztákon, illetve homokfoltokat is tartalmazó szikes pusztákon jellemzők - ezek területén akár tömeges is lehet. A faj az utóbbi időben egyre több olyan helyről kerül elő, ahonnan korábban nem volt ismert - ebben a szárazodó és melegedő Kárpát-medencei klímának is szerepe lehet. Terjedését az is segíti, hogy a zavarásra kevésbé érzékeny, sőt a tapasztalatok szerint a zavartabb élőhelyeken - például kőbányákban, útrézsűkben és száraz legelőkön - olykor nagyobb egyedszámmal fordul elő, mint a háborítatlan gyepeken.

A sisakos sáskát a Fertő környékének magyar oldalán július végén fogtak először a szakemberek. A tó Ausztriához tartozó partvidékén volt régi adata, de a fajt 2017-ben még eltűntnek tekintették. Noha azóta gyakorivá válásáról számolnak be ott is.

A rovar egyértelműen a globális felmelegedés egyik nyertesének tűnik. A hazai Vörös Könyv szerint a faj állományai az 1960-as években jelentősen visszaestek, részben az akkori csapadékosabb nyári időjárás, részben pedig az élőhelyek felszámolása miatt. Ezzel ellentétben az 1940-es és 1950-es évek, illetve az 1990-es évek közepének olyan időszakaiban, amikor, a mostanihoz hasonlóan, gyakoriak voltak az átlagosnál melegebb évek, jellemzően inkább a gradációit jegyezték fel. A faj Fertő-menti felbukkanásában az is szerepet játszhat, hogy a nemzeti park néhány éve, a természeti értékek megőrzése érdekében, kíméletesebb területkezelésre - mérsékeltebb legeltetés, kaszálás és legeltetés váltogatása - tért át, ami a növényevő rovar számára is sokkal bőségesebb táplálékkínálatot, és minden tekintetben kedvezőbb élőhely-szerkezetet biztosít.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?