Súlyos döntést hozott a magyar gazda: már csak így tudja etetni az állatait

Súlyos döntést hozott a magyar gazda: már csak így tudja etetni az állatait

agrarszektor.hu
A kiégett legelők nemcsak szomorú látványt nyújtanak, hanem komoly gondokat is jelentenek az állattartóknak és persze az állatoknak is. A tomboló hőség miatt szinte minden kiszáradt, a helyzet pedig annyira súlyos, hogy már most a téli takarmánnyal etetik a jószágokat. Így hát teljesen jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon, mit esznek majd télen? Hogyan maradhat így talpon egy szívvel-lélekkel dolgozó családi gazdaság? A kérdésekre a választ egy ludányhalászi családi gazdaság adta meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az már nem meglepő, hogy lényegében minden mezőgazdasági szereplő nehéz helyzetben van az idei évben, így az állattartók is. Winkler Róbert újságíró legújabb videójában egy családi gazdasághoz látogatott el Ludányhalásziba, ahol már évtizedek óta foglalkoznak állatokkal, jelenleg pedig angus marhákkal. A Végh család is megannyi akadállyal találta magát szembe, ám minden nehézség ellenére bizakodóak, és eszükbe sem jut, hogy felszámolják a több mint 200 fős állományukat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben az évben muszáj már most is etetnünk, mert kiégtek a legelők. A legelőkön, amik már le lettek legelve vagy a rétszakaszokon, amik le lettek kaszálva, ott nem akar fakadni. Nagyon kevés csapadékot kaptunk, a 2022-es év a mezőgazdaságot nagyon sanyargatja. Nálunk körülbelül 300 mm hiányzik a talajokból, ami rengeteg. Ez azt jelenti, hogy a környékbeli gazdák nem tudnak legeltetni, mindenki a téli takarmányát eteti már most augusztusban az állataival

- fogalmazott Végh Marcell.

A fiatal gazda elmondta azt is, hogy ezek az állatok viszonylag igénytelenek, a külterjes viszonyokat jól tűrik és belőlük készül a világhírű steak is. A magas vérhányadú angus teheneket limousin és angus bikákkal fedeztetik. Alapjáraton legelnek a jószágok, télen szénával etetik őket, silótakarmányt viszont nem készítenek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Óriási bukó a gazdaságnak

Mint hangsúlyozták, ez az idei év sajátossága, hogy etetni kell ilyenkor legeltetés helyett. De vajon mekkora kiesés lehet ez a gazdaság számára? Ha nagyon röviden szeretnénk fogalmazni, csak annyit mondanánk: hatalmas. Kicsit bővebben kifejtve, 15-16 bálát etetnek meg egy nap, ez körülbelül 150 ezer forintos kiadás. Ezzel még nem is lenne gond, hiszen a bálák ott vannak a területükön, a téli takarmány lesz a kérdéses.

EZ IS ÉRDEKELHET

2022-t írunk, ami a magyar mezőgazdaságban egy mérföldkő lesz véleményem szerint. Nagyon megszenvedi ezt az aszályt az agrárium minden szegmense, az állattenyésztés különösen. A teheneknek, borjaknak egész nyáron legelniük kellene, ennek ellenére július óta etetjük őket. A legelők teljesen kisültek.

A „tengeri” gazdaság

A ludányhalászi gazda elmondta, hogy az árvizekhez hozzá vannak szokva, hiszen gazdaságuk a szlovák határon helyezkedik el, közel az Ipolyhoz, ami elmondása szerint az egyik, ha nem a legszeszélyesebb magyar folyó. Ezzel viszont tudnak mit kezdeni, hiszen az árvíz után 1-2 héttel később már fakad is a fű. A mostani esetben viszont vélhetőleg 1 hónap múlva sem fog megfakadni annyira, hogy legeltethető legyen.

De ez az idei év sajátossága. Eddig ilyen nem volt, reméljük, nem is lesz. A gazdaember mindig bizakodik, és mi is bizakodunk.

Az pedig szóba se jött a családnál, hogy felszámolják az állományukat, azon törik a leginkább a fejüket, hogy hogyan vészeljék át 2022-t.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31