Ez döbbenetes: nem is gondolnád, milyen halat találtak Magyarországon

Ez döbbenetes: nem is gondolnád, milyen halat találtak Magyarországon

agrarszektor.hu
A horgászok rendszeresen fognak nehezen beazonosítható fajt a Hévízi-lefolyóban, ahol hatalmas méreteket öltött az inváziós halak jelenléte. December végén is sikerült egy furcsa kinézetű halat kifogni, amellyel kapcsolatban a Magyar Haltani Társaság (MHTT) akvarisztikai szakértője szerint csak az biztos, hogy a Vieja nembe tartozik a hal, de valószínűleg nem egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum), hanem annak egy hibridje. 

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Hévízi-kifolyóból került már elő a többi között közép-afrikai pompás malawi sügért, dél-mexikói vizekből származó citromsügér, de számtalan Közép-Amerikában őshonos jaguársügeret is megfigyeltek - írja a pecaverzum.hu. Gyakran előforduló halfajnak számít a jukatáni fogasponty is, az amerikai tűzfejű sügérből pedig már harminc centiméteres példánnyal is találkoztak. A Magyar Haltani Társaság honlapjának Mit fogtam? elnevezésű rovatába is egy furcsa kinézetű halról tettek közzé fényképet.

A képen látható halat december 22-én fogtam a Hévízi-lefolyón. Elsőre nekem naphalfélének tűnt, de a hátúszója és a kopoltyúfedele más formájú. Lehet, hogy inkább valamilyen cichlid, de nem vagyok benne biztos

- írta egy horgász az MHTT-nak. 

A társaság akvarisztikai szakértője szerint csak az biztos, hogy a Vieja nembe tartozik a hal, de valószínűleg nem egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum), hanem annak egy hibridje. Kiemelte, sajnos ez a faj ma már tömeges előfordulású az elvezető csatornában, és kezdi onnan kiszorítani az őshonos halainkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03