Ez döbbenetes: nem is gondolnád, milyen halat találtak Magyarországon

agrarszektor.hu
A horgászok rendszeresen fognak nehezen beazonosítható fajt a Hévízi-lefolyóban, ahol hatalmas méreteket öltött az inváziós halak jelenléte. December végén is sikerült egy furcsa kinézetű halat kifogni, amellyel kapcsolatban a Magyar Haltani Társaság (MHTT) akvarisztikai szakértője szerint csak az biztos, hogy a Vieja nembe tartozik a hal, de valószínűleg nem egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum), hanem annak egy hibridje. 

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Hévízi-kifolyóból került már elő a többi között közép-afrikai pompás malawi sügért, dél-mexikói vizekből származó citromsügér, de számtalan Közép-Amerikában őshonos jaguársügeret is megfigyeltek - írja a pecaverzum.hu. Gyakran előforduló halfajnak számít a jukatáni fogasponty is, az amerikai tűzfejű sügérből pedig már harminc centiméteres példánnyal is találkoztak. A Magyar Haltani Társaság honlapjának Mit fogtam? elnevezésű rovatába is egy furcsa kinézetű halról tettek közzé fényképet.

A képen látható halat december 22-én fogtam a Hévízi-lefolyón. Elsőre nekem naphalfélének tűnt, de a hátúszója és a kopoltyúfedele más formájú. Lehet, hogy inkább valamilyen cichlid, de nem vagyok benne biztos

- írta egy horgász az MHTT-nak. 

A társaság akvarisztikai szakértője szerint csak az biztos, hogy a Vieja nembe tartozik a hal, de valószínűleg nem egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum), hanem annak egy hibridje. Kiemelte, sajnos ez a faj ma már tömeges előfordulású az elvezető csatornában, és kezdi onnan kiszorítani az őshonos halainkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?