Nagy segítséget kapnak a magyar gazdák: ez a jövőben bárkinek jól jöhet

Nagy segítséget kapnak a magyar gazdák: ez a jövőben bárkinek jól jöhet

agrarszektor.hu
Az egységes kérelmek benyújtási időszakát követően elérhetővé váltak az ezek kapcsán leggyakrabban felmerült kérdések és az azokra adott válaszok. A folyamatosan frissülő gyűjtemény a Közös Agrárpolitika hivatalos oldalán érhető el.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Miután lezárult az egységes kérelmek benyújtási időszaka, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Államkincstár együttműködésének köszönhetően elérhetővé váltak az egységes kérelmek kapcsán leggyakrabban felmerült kérdések és az azokra adott válaszok. A folyamatosan frissülő tematikus gyűjteményben most az Agro-ökológiai Programot, a Gazdálkodási naplót, a Területi Monitoring Rendszert, a mobilGAZDA-t, illetve az ENAR rendszert érintő kérdés-válasz párokat olvashatják az érdeklődők a honlap GYIK menüpontjában.

Többek között az alábbi kérdésekre találhatóak itt meg a válaszok:

  • Méhkímélő vegyszerek használat választás esetén amennyiben az adott évben nem használ rovarölő szert egyáltalán, teljesült-e a vállalás?
  • Szakaszos legeltetés esetén a szakaszok mérete (minimum és maximum), a legeltetési napok száma (min. max.), a pihentetési napok száma (min. max.) és az állatlétszám mi alapján kerül meghatározásra?
  • Szakaszos legeltetésnél 12 nap lehet max. 1 legelőkertet legeltetni, hány nap múlva lehet újra legeltetni ezen a területen?
  • Húshasznú anyatehén támogatás esetében a kiesést, pótlást hogy kell szabályosan átvezetni?
  • Anyajuh támogatás esetén a kieső egyedeket kötelező-e vagy csak ajánlott pótolni? Mivel az új rendszer szerint az állatok fülszám szerint fognak megjelenni, és ha a termelő az összes állatára igényel támogatást, úgy a tenyészetéből nem fog tudni egyedet pótolni kiesés esetén. Továbbá lesz-e szankció, ha ilyen esetben nem tudja az egyedet pótolni?
  • Hízottbika támogatás esetén hogyan igazolja az apaállat használatát az a termelő, aki más tenyészetből vásárolt növendék állatot? Mivel ebben az esetben ő nem fog rendelkezni az állat termékenyítési adataival (termékenyítési jegy stb)?
  • Tejhasznú támogatásban résztvevő állatoknak kell-e minden évben elleniük, illetve ugye itt is a kötelező a termékenyítések során szakszerű apaállathasználat, azaz a születendő borjúhoz tartozzon szakszerű apaállat?
  • Az egységes kérelemben igényelhető támogatások közül melyiknél kell elektronikusan vezetni a gazdálkodási naplót?
  • Mi az a területi monitoring rendszer?
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?