Fontos hír jelent meg az Államkincstár oldalán: ez minden magyar sertéstartót érint

Fontos hír jelent meg az Államkincstár oldalán: ez minden magyar sertéstartót érint

agrarszektor.hu
A Magyar Államkincstár honlapján már elérhető a sertés magántárolási támogatáshoz kapcsolódó közlemény. Emellett a szervezet oldalán megjelent a hazai sertéskoca-tartók számára korábban bejelentett jövedelempótló támogatáshoz kapcsolódó AM rendelet és MÁK közlemény is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt háromnegyed évben több uniós tagállam - köztük Magyarország is - intézkedéseket kezdeményezett és nyomást gyakorolt az Európai Bizottságra, hogy az lépjen fel az európai sertéságazat érdekében. A tagállamok már korábban is kérték a magántárolási támogatás bevezetését, ennek eredményeként a Bizottság igent mondott a Közös Piacok Szervezésről szóló rendelet 17. cikke szerinti magántárolási támogatás bevezetésére a sertéshúságazatban - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A most meghirdetett magántárolási keretrendszer nagyban hasonlít a 2016. évihez, de a támogatási összegek emelkedtek. A kérelmek 60, 90, 120 vagy 150 napos tárolási időszakra adhatóak be és legalább 10 tonnás minimális mennyiségre kell kiterjedniük a csontozott termékek esetében, illetve 15 tonnára az egyéb termékek esetén. A támogatás csak azokra az árukra vonatkozhat, melyeket még nem helyeztek el a tárolókban. A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. április 29.

Az intézkedés lebonyolításának megkönnyítése érdekében a sertéshústermékeket kategóriákba kell sorolni. Az előirányzott támogatási összegeket 7 tárolási költségszintre bontva határozták meg a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2022. március 23-ai, 2022/470/EU bizottsági végrehajtási rendeletben (melyek csoportonként tartalmazzák a termékek VTSZ számát és az érintett termékek megnevezését). A 60 napos tárolás esetén 157-377 EUR/tonna, 150 napos tárolás esetén pedig 190-423 EUR/tonna között mozog a támogatás mértéke. A Bizottság 2022/470 végrehajtási rendelete a sertéshúsra vonatkozó magántárolási támogatás nyújtásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről ide kattintva, a vonatkozó 24/2022 Kincstári közlemény pedig ezen a linken érhető el.

A korábban bejelentett 20.000 forint/koca mértékű jövedelempótló támogatáshoz kapcsolódóan is megjelent a vonatkozó AM rendelet és MÁK közlemény. A sertés kocatartók 2022. március 28. és április 1. napja között nyújthatják be a támogatási kérelmüket elektronikusan a Magyar Államkincstárhoz, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A támogatás alapja a kérelmező tenyészetében a sertések jelöléséről, valamint az ENAR adatbázisban 2021. december 31-én nyilvántartott tenyészkoca-állománya; illetve a 2021. évben hatósági intézkedés miatt felszámolt állományok esetében a hatóság leölést elrendelő határozatával érintett tenyészkoca-állomány. A támogatás igénybevételének feltétele, hogy csak az a tenyészkocatartó jogosult a támogatásra, akinek a 2021. december 31. napján rendelkezésre álló állományát a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége igazolja, vagy a 2021. évben hatósági intézkedés miatt felszámolt kocaállományok tekintetében a leölési határozattal rendelkezik.

A részletek a Magyar Közlönyben 2022. március 25-i számában megjelent, tenyészkoca tartása után igénybe vehető jövedelempótló támogatás részletes feltételeiről szóló 12/2022 (III.25.) AM rendelet tartalmazza, a vonatkozó 26/2022 (III.26.) Államkincstári közlemény ide kattintva érhető el. A támogatási döntést a hiánytalan kérelmek tekintetében a Magyar Államkincstárnak április 14-ig kell kiadnia. Ezeken túl megjelent a 27/2022. (III. 26.) számú Kincstár Közlemény is, a sertés ágazat részére nyújtott állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 39/2018. (XII. 13.) AM rendelet szerinti 2022. támogatási évre (I-IV. negyedévre) vonatkozó kifizetési kérelmek benyújtásáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?